maandag 29 november 2021

Alles over Altena

Patrijzen tellen in de regio

6 september 2013 (door WerkendamNet)

REGIO - Nog maar veertig jaar geleden was de Patrijs een kenmerkende soort van het Nederlandse platteland. Maar sinds de jaren zeventig zijn de aantallen met ruim 95% afgenomen. De Patrijs is bezig te verdwijnen uit Nederland.  Sovon en Vogelbescherming willen dat niet laten gebeuren en hebben 2013 daarom uitgeroepen tot het Jaar van de Patrijs. Met gerichte tellingen hopen de organisaties zoveel mogelijk gegevens over de Patrijs te verzamelen.

Een aantal vogelwerkgroepleden van Altenatuur doen in onze streek mee met het onderzoek. Altenatuur: 'Met een gerichte telmethode proberen we het voorkomen van de Patrijs zo goed mogelijk in kaart te brengen. Toch is het moeilijk om de soort tegen te komen, omdat het schuwe vogels zijn die zich makkelijk tegen de grond drukken. Meestal stuit je ‘toevallig’ op de vogels. Op besneeuwde akkers en weilanden zijn de vogels het makkelijkst te herkennen. Vaak kom je grote families tegen.'

Meedoen
Ook niet-vogelaars kunnen meedoen. Daarom doet Altenatuur een oproep om het waarnemen van Patrijzen te melden bij de vogelwerkgroep. Het zou mooi zijn als je het aantal en de plaats waar je ze gezien hebt onthoudt.

Stuur een mail naar l.bruining@planet.nl

Kijk ook op www.vogelbescherming.nl en www.sovon.nl

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.