donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Zorgen aanrijtijden ambulances onverminderd na gesprek ambulancedienst

30 augustus 2013 (door AalburgNet)

AALBURG - Het gesprek van de Aalburgse raad met een vertegenwoordiger van de Regionale Ambulance Voorziening (RAV) heeft de zorgen over aanrijtijden van de ambulances niet weg kunnen nemen. De norm dat 95% van de ambulances in levensbedreigende situaties gehaald moet worden, is in Aalburg al 2 jaar op rij niet gehaald. In 2012 kwam 24,1 procent te laat, in 2011 nog 16,4 procent. In 2012 gaat het dan om 57 ritten die te lang duurden. Ook in Werkendam en Woudrichem werden de aanrijtijden niet gehaald.

De vertegenwoordiger van de RAV stelde dat bedrijfsvoering en effectiviteit belangrijk zijn en dat een ambulance in Tilburg meer effect heeft dan in het Land van Heusden en Altena. In Tilburg kunnen meer mensen geholpen worden met dezelfde ambulance. De RAV gaat werken om de 95% norm in het totaalgebied te halen, maar verwacht niet dat deze in Altena gehaald kan worden. Op de vraag waarom het gebied zo weinig ambulances ter beschikking heeft verwees de RAV naar de berekensystematiek van het RIVM.

ChristenUnie Aalburg is teleurgesteld over dit standpunt. "Wij vinden dat ambulancediensten de verantwoordelijkheid hebben om ook in landelijk gebied de norm voor aanrijtijden te behalen. Wij begrijpen het dilemma van de ambulancedienst, maar wij vinden de landelijke regels die gelden niet juist. De focus ligt te veel op bedrijfsvoering."

In eerdere mediaberichten had de RAV geuit de onrust in Aalburg en het Land van Heusden en Altena moeilijk te kunnen verklaren. De ChristenUnie stelde dat in de dorpen de impact groot is en beeldvorming vanuit de RAV erg belangrijk is. De RAV benadrukte vervolgens dat ze hun uiterste best zullen doen om met de middelen die ze hebben ook inwoners van landelijk gebied zo snel mogelijk hulp te verlenen.

Brief

De Cu heeft naar aanleiding van het gesprek van afgelopen dinsdag als fractie een brief gestuurd naar de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie met vragen om de volgende punten onder de aandacht van het ministerie te brengen;

  • De verdeelsleutel van het RIVM aan te passen (ambulances per gebied)
  • Om geen eisen voor grote regio’s te stellen, maar responstijden ook voor kleinere gebieden en gemeenten vast te stellen. Op de huidige wijze is er geen prikkel om te investeren in landelijk gebied.
  • Wij zitten op een grens van provincies en ambulance regio’s. Alarmcentrales verplicht koppelen kan een sterk positief effect hebben op aanrijtijden.  

Lokaal vervolg

De afgelopen jaren hebben verschillende partijen (CDA, maar ook  CU) hun zorgen geuit over ambulancediensten en in juli werd een motie van de Christenunie aangenomen om de aanrijtijden van hulpdiensten tot speerpunt van het gemeentelijk veiligheidsbeleid te maken. "Wij willen hier graag een vervolg aan geven," aldus de partij op haar site. (ChristenUnie)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.