woensdag 8 december 2021

Alles over Altena

Macht & Pracht op Open Monumentendag

26 augustus 2013 (door WerkendamNet)

ALTENA – Het landelijke thema van Open Monumentendag op 14 en 15 september is Macht & Pracht. Het thema is gekozen vanwege 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden sinds 1813. Erfgoed Altena vult het thema ‘Pracht’ in met aandacht voor de vesting Woudrichem. In 1973 werd begonnen met de grote restauratie van de vesting.

Op 11 september vanaf 20.00 uur geeft Ton de Wit een lezing in de Teerkamer over ‘Dynamiek in de zorg voor cultuurhistorie’. Tevens presenteren Johanna en Ferd van Roode hun website www.actumwoudrichem.nl waarin de resultaten van hun historisch onderzoek naar de vesting zijn terug te vinden. In de Teerkamer wordt eveneens de Acte van Altena overgedragen van de gemeente Werkendam aan de gemeente Aalburg. De presentatie van de avond is in handen van Paula Jorritsma.

Speciaal vanwege de pracht in de vesting hebben bewoners van de Lemmenskamp in de afgelopen maanden Woerkumse geveltjes ingekleurd die straks tentoongesteld worden in de Veste op 14 en 15 september. Stadsgidsen geven om 13.00 en 15.00 uur korte rondleidingen langs de gevelstenen in de vesting. Petra Baartman restaureert meubeltjes in de Veste. Op 4 en 11 september mogen kinderen van 14.00-15.30 uur geveltjes inkleuren in de Veste.

Op 12 en 13 september zijn de Monumenten Klassendag; in totaal 500 leerlingen maken kennis met monumenten in fort Giessen en in de Vesting Woudrichem.

Exposities
Verder is tijdens Open Monumentendag op zaterdag 14 september de Oudheidkamer in Werkendam met een uitgebreide oranjecollectie van Grietje Post geopend. In het Andries Visserhuis is een foto expositie te zien van bezoeken die de Koninklijke familie bracht aan Werkendam. Beiden passen in het thema Macht, dat ook aandacht krijgt in de bibliotheek Aalburg. Daar is de gehele maand september de Oranje expositie van Klaasje Fluit-van Antwerpen te zien. Tevens zijn op de multitouchtafel (een soort reuze Ipad) foto’s te zien van het bezoek van Koningin Beatrix aan Wijkestein in 2012. Mensen die in de voetsporen van de Oranjes willen treden kunnen een fietstocht van Koninklijke allure maken. De tocht is 65 kilometer lang en voert langs plekjes die de Oranjes in de afgelopen eeuw bezochten in de streek. De expositie werd 23 augustus geopend met de presentatie van de fietsroute.

In Fort Giessen is zaterdag 14 september te zien hoe militaire macht in Nederland werd vormgegeven. Tevens toont de archeologische vereniging bijzondere vondsten in de streek en mogen kinderen met een metaaldetector muntjes zoeken. Kasteel Dussen is zaterdag open en presenteert de start van het culturele seizoen met een scala aan activiteiten. Om 20.00 uur begint een muzikale avond met Blue Dew, Ierse muziek vertelt het verhaal van The fair-haired Boy.

www.erfgoedaltena.nl

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.