zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Woerkumer Weelde plant 5.000 bolletjes

9 augustus 2013 (door WoudrichemNet)

 

WOUDRICHEM - De wallen van de vesting Woudrichem zijn een sieraad voor veel meer mensen dan alleen de Woerkumers. Een groepje bewoners heeft bedacht dat het nog mooier kan worden. In een bijeenkomst van MAAS! in de Teerkamer is een plan gepresenteerd om de wallen extra te verfraaien met bloeiende planten en fruitbomen. Vogels, vlinders, vleermuizen en bijen horen er ook bij. De groep bewoners werkt onder de titel ‘Woerkumer Weelde’. Tijdens de Visserijdagen op 24 augustus laten zij in een kraam de plannen zien.

De afgelopen maanden zijn de plannen verder uitgewerkt. In ieder geval worden er door de enthousiaste vrijwilligers 5.000 bolletjes geplant op zaterdag 12 oktober tussen 10:00 en 12:00 uur. Narcissen, daslook, krokus, voorjaarshelmbloem en Spaanse hyacint. In het voorjaar zal de wal daardoor veel kleurrijker zijn.

Fruit
Een ander idee is om in de vesting op het IJsbaanbolwerk hoogstamfruitbomen te plaatsen. Dat gebeurt alleen als er voldoende enthousiaste mensen zijn om te snoeien en het bij te houden. Als de vruchten rijp zijn mag iedereen die het wil ze plukken. Een notenboom hoort ook in de vesting thuis. Op allerlei plekken groeit er trouwens vanzelf al fruit. Bramen bijvoorbeeld.

Akkertjes en akkeronkruiden
Nog een summier idee maar wel heel interessant is het maken van akkertjes rond de molen. Daar kunnen allerlei granen worden geteeld die in de molen worden gemalen. Er kan ook hennep, vlas en hop komen. Dat heeft een relatie heeft met de touwslagerij van het Visserijmuseum. Vroeger werd er touw van gemaakt. Hop is een plant die nodig was voor het brouwen van bier. Ook hier geldt dat er eerst een ploegje mensen moet zijn wat er mee aan de slag wil gaan. Vanzelfsprekend kan het alleen maar slagen als het in nauwe samenwerking met de molenstichting gebeurt. Iets anders om mee rekening te houden is de cultuur historische waarde van het bastion, de militaire geschiedenis van de vestingwerken.

Vogels, vlinders, vleermuizen
Met de vogelwerkgroep van Altenatuur wordt geïnventariseerd welke vogels er zijn en hoe die zich er lekker thuis kunnen voelen. Dat geldt vooral voor de gier- en huiszwaluwen. Discussie zal er zijn of er weer een ooievaarsnest in de vesting kan komen. Tot in de 60-er jaren van de vorige eeuw stond er een bewoond nest op de hoek van de Landpoort- en Spieringstraat. In plaats van een ooievaarsnest zou er ook een zwaluwentoren kunnen komen.

Meedoen
Het plan wordt zo mooi als er mensen aan mee doen. Dat kan op twee manieren: door mee te werken of door geld te schenken. Aanmelden is mogelijk door een email te sturen naar Goof van Vliet, gooflies@ziggo.nl. Het bedrag voor een bloemetje thuis (5, 10 of 20 euro) geef je nu voor een bloemetje op de wal. Niet alleen jezelf, maar ook vele anderen kunnen er dan jaren plezier van hebben.

Zie voor meer informatie op Facebook: Woerkumer Weelde. (Foto Goof van Vliet)

Lees meer over:

Woerkum Woerkumer Weelde wallen
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.