woensdag 24 april 2024

Alles over Altena

Bij bonje met de buren is bemiddeling een optie

8 augustus 2013 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - 'Wat kunt u doen aan geluidshinder van buren?' Dat is de vraag die de gemeente Werkendam stelt aan een ieder die het maar lezen wil. De gemeentelijke site stelt dat geluidshinder van de buren één van de grootste ergernissen is en noemt het heel vervelend als de buren zoveel geluid produceren dat hierdoor niet meer prettig te wonen valt. Vaak is dit probleem op te lossen door een rustig gesprek met elkaar te voeren. Het liefst in een ontspannen sfeer, aldus het advies van de gemeente. Maar er is meer...

Met eenvoudige maatregelen en begrip voor elkaar is het probleem meestal snel opgelost. Als er maatregelen als burenbemiddeling of woningisolatie nodig zijn, kost het meer tijd om de geluidsoverlast te verhelpen. De politie bellen is een laatste redmiddel.

Het is bijna onmogelijk dat u uw buren niet hoort. U kunt dit als een last ervaren. U kunt hierop pas actie ondernemen als er een wet of regel wordt overtreden. Ook als de geluidsoverlast voortkomt uit ‘onrechtmatig handelen’. Dit is als u iets doet of nalaat wat in strijd is met de wet. Hierdoor wordt iemand anders iets tekort gedaan of schade aangedaan.

Geluidsgrenzen

De geluidsgrenzen voor particuliere woningen gemeten aan de gevel, zijn als volgt:

  • Overdag van 7.00 tot 18.00 uur 50 dB(A) – 70 dB(A)
  • ’s Avonds van 18.00 tot 23.00 uur 45 dB(A) – 65 dB(A)
  • ’s Nachts van 23.00 tot 07.00 uur 40 dB(A) – 60 dB(A)

Deze normen gelden niet tijdens bijzondere situaties, bijvoorbeeld evenementen. Als er gemiddeld per etmaal hogere geluidswaarden worden gemeten, kan de geluidsoverlast onrechtmatig zijn.

Wat kunt u doen bij geluidshinder van uw buren?

  • Neem contact op met uw buren. Soms zijn mensen zich er totaal niet van bewust dat hun gedrag overlast oplevert voor anderen. Spreek bijvoorbeeld af wanneer er piano gespeeld kan worden.
  • Waarschuw buren vooraf als u een feestje heeft.Tref simpele praktische maatregelen. Soms kunnen eenvoudige maatregelen al veel geluidsoverlast terugdringen. Bijvoorbeeld (andere) vloerbedekking, gordijnen, rubberen doppen onder de wasmachine, het trillingsvrij ophangen van speakers enzovoort.
  • Houdt nauwkeurig bij wanneer, hoe lang en welke vorm van overlast.
  • Meld schriftelijk bij de overlastgever dat u een dossier aanlegt.
  • Ga na of andere buren ook overlast hebben van de overlastgever. Misschien kunt u samen actie ondernemen.
  • Neem contact op met de politie of de woningbouwvereniging. De politie kan alleen optreden als er sprake is van verstoring van de openbare orde.
  • Mediation. Als u er met uw buren zelf niet uitkomt, is mediation de slimste volgende stap om een conflict op te lossen. Dus nog vóórdat er advocaten aan te pas komen. Een mediator is een onafhankelijke derde persoon, die een speciale opleiding heeft gevolgd om te bemiddelen.
  • Onderneem eventueel juridische stappen. Dit is helaas niet bevorderlijk voor de goede relatie met de buren. Terwijl u juist dagelijks met de buren te maken heeft.

Lees meer over:

overlast geluidshinder buren
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.