woensdag 24 april 2024

Alles over Altena

Dagelijkse Bierwandelingen Woerkumse Vesting gaan van start

23 juli 2013 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - Jacoba van Beieren en ook Hugo de Groot hebben ooit het in Woudrichem geproduceerde bier gedronken. De Spaanse bezetter was er dol op. Vanaf vanndaag ook de toerist het rijke verleden van de Woerkumse vesting letterlijk en figuurlijk proeven.

Onder leiding van het Stadsgidsengilde kan men in groepsverband kennis nemen van de eeuwen oude band tussen het stadje en het bier dat er gebrouwen werd. Het Woerkumer bier - dat inmiddels zes jaar geleden geherintroduceerd werd en alleen in en rond de vesting van Woudrichem verkrijgbaar is - vormt de spil van de wandeling annex proeverij.
Deelnemers krijgen niet alleen veel te horen, zij krijgen ook van alle vier Woerkumer bieren een proefglas plus vier passende culinaire hapjes van de deelnemende horeca.

Soldij
Niet alleen de visserij maar juist ook bier blijkt eeuwen lang een belangrijke economische factor voor de vesting van Woudrichem te zijn geweest. Naast de locale bevolking waren het vooral de in de omgeving gelegerde soldaten de grootafnemers. Anders dan nu kreeg men geen soldij maar een dagelijks rantsoen bier. Maar ook de vissers konden aardig innemen, zo blijkt uit historisch onderzoek van stichting ‘Heerlijk en Eerlijk’ die verantwoordelijk is voor de uitgifte van de Woerkumer bieren. ‘Uit recent historisch onderzoek weten we ook dat Keizer Karel V aan de begijntjes van Woudrichem belasting ontheffing gaf omdat zij om ‘medicinale redenen’ bier mochten brouwen... Dat was rond 1515 dus bijna vijfhonderd jaar geleden.

Al deze en nog meer historische feiten krijgen de deelnemers te horen van een special hiervoor opgeleide Stadsgids. Want naast wandelen en luisteren mag de deelnemer ook onder zijn begeleiding gaan proeven. Eerst goed ruiken aan het glas en dan een ferme slok nemen. Niet gelijk doorslikken maar even walsen in de mond en dan langzaam door de keel laten glijden. Op die wijze krijgt men de complete smaakervaring van het Woerkumer bier.

Bob
Vanwege het bitter is de smaak van bier veel complexer dan die van wijn en daardoor ook culinair interessant. Het is niet voor niets dat de meeste Woerkumse restaurants met het Woerkumer bier koken. Om de deelnemer niet op één been te laten lopen krijgt men bij ieder proefglas ook een hapje aangeboden. Zalm speelt hierbij natuurlijk de hoofdrol.

Voor de BOB van het gezelschap is er naast fris na afloop ook een bierpakket zodat het gezelschap weer veilig thuis kan komen.

De bierwandeling is via de VVV Altena en de website van het stadsgilde te boeken. Minimaal aantal deelnemers is 10 volwassenen en de deelnemersbijdrage is Eur 22,50

De bierwandeling duurt ongeveer 3 uur en kan dagelijks tussen 13.00 en 17:00 uur gelopen worden.

Nadere informatie: Stichting Heerlijk en Eerlijk

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.