zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

KNMI: 'Weeralarm Code Geel'

22 juli 2013 (door WerkendamNet)

ALTENA - Het KNMI heeft zondag, gisteren 21 juli, een waarschuwing, officieel code geel, afgegeven voor de hitte die ons land de komende dagen te wachten staat. Het weerinstituut verwacht dat de temperaturen boven de 27 graden uitkomen.

Vanwege de aankomende hittegolf heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zondag het nationaal hitteplan ingesteld. Het plan geldt voor het hele land en betekent dat het nodig is om maatregelen te nemen om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen, zoals bejaarden en jonge kinderen, te beperken. Het hitteplan is opgesteld in samenwerking tussen het ministerie van Volksgezondheid, het RIVM, het Nederlandse Rode Kruis, ActiZ en GGD-Nederland.
 
Het RIVM zegt dat de hoogste zonkracht wordt bereikt tussen 11 en 16 uur, als de zon het hoogst staat. De zonkracht hangt echter niet af van de temperatuur, aldus het instituut. Voor de komende dagen wordt een zonkracht tussen de 6 en 7 verwacht, waardoor iedereen alert moet zijn op zonnebrand.
 
Warm weer kan leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. In ernstige situaties kan door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid optreden. Daarnaast kunnen huidproblemen optreden zoals jeuk en huiduitslag.
 
Volgens het KNMI zullen vooral zondag, maandag en dinsdag de temperaturen op veel plaatsen zelfs oplopen tot boven de 30 graden. De waarschuwing geldt voor het hele land. Vanaf woensdag verwacht het weerinstituut dat de hitte weer af zal nemen, dan zal er volgens het KNMI ook onweer en regenbuien komen. (ANP/Redactie)
 
Code Geel
Wees altijd voorzichtig met vuur. Open vuur (bijvoorbeeld vuurkorf of bbq). Dit mag alleen op de speciale picknick- en vuurplaatsen of met toestemming van de terreineigenaar op een ruim verhard of zanderige stuk ondergrond. Maak in droge periodes geen open vuur.
Veroorzaak niet per ongeluk een natuurbrand: gooi daarom sigaretten en glas altijd in een prullenbak of neem het mee. Denk ook aan kolen van de bbq opgehoopt tuinafval (broei) en parkeer uw auto (met hete katalysator) niet in hoog en droog gras.
 
Wees alert op verdachte situaties en meldt die bij de terreineigenaar of een hulpdienst. Help mee door foto's/film te maken en onthoud locatie, persoonskenmerken en bijvoorbeeld een kenteken als u een situatie niet vertrouwt.
Houd op uw verblijfplaats altijd blusmiddelen bij de hand, bijvoorbeeld een blusdeken, tuinslang, brandblusser of desnoods een emmer water.
Niet overal in de natuur heeft u goed bereik met uw mobiele telefoon.

Wat kunt u doen als er brand is bij code geel?
 
Wacht hulp niet af. Vlucht zo snel en ver mogelijk weg van de brand. Indien mogelijk naar de openbare weg. Loop daarbij niet voor de brand uit, of in de richting waarin de brand zich verspreid maar haaks op de brand waarmee u de kans verkleint dat de brand u inhaalt.
Wees extra alert in natuurgebieden met heide en dennenbos. Hier is de kans op een snel uitbreidende brand groter dan in een loofbos.
Help andere mensen en kinderen op een veilige plek, zoals een openbare weg of groot verhard terrein te komen.
Bel 112 om de locatie van de brand zo precies mogelijk door te geven. Kijk in uw omgeving of je herkenningspunten hebt zoals straatborden, nummers op banken of nummer van een ANWB paddenstoel.

Lees meer over:

Weer
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.