donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Nieuwe veerpont tussen Aalst-Veen

19 juli 2013 (door AalburgNet)

AALST / VEEN - Het auto/kabelveer dat tussen Aalst en Veen vaart is aan vervanging toe. De Gorcumse veerdienst heeft een nieuwe pont gevonden die vanaf 18 juli gaat varen op het traject Aalst-Veen.

In 2010 heeft de Gorcumse veerdienst de exploitatie op zich genomen van de Bommelsche veerverbindingen Brakel-Herwijnen en Aalst-Veen. De pont op het traject Brakel-Herwijnen was meteen aan vervanging toe, daarvoor is een nieuwe veerpont gebouwd. De pont die tussen Aalst en Veen vaart is uit 1932 en daarvan was duidelijk dat hij de volgende keuring zonder aanzienlijke investeringen niet zou halen. Gezien haar leeftijd is dat economisch onverantwoord. De gemeente Zaltbommel is daarom samen met de Gorcumse veerdienst op zoek gegaan naar een nieuwe pont.

Aankoop
Een vervangende pont is gevonden in Gouderak. Daar voer de pont sinds 2011 naar Moordrecht. Door de komst van een brug over de Hollandsche IJssel bij Gouda was deze echter niet meer rendabel te maken en stond de veerpont te koop. De veerdienst heeft de pont laten keuren en inspecteren op de werf van Damen Shipyards Hardinxveld. Vanaf 18 juli zal de boot – in eerste instantie bij wijze van proef – varen over de afgedamde Maas. Bevalt het, dan wordt de koop definitief gesloten.

De nieuwe pont
Het bouwjaar van de nieuwe veerpont is 2011. De boot is 15 meter lang – iets kleiner dan de oude – en er passen 3 auto’s op. Hij wordt voortgedreven door 2 John Deere motoren, totaal 202 Kw. Voor het traject Veen-Aalst hoeft slechts één motor gebruikt te worden, dus er is altijd één reserve. Dat bevordert de continuïteit, want mocht er een motor uitvallen of iets in de schroef geraken, dan is er altijd nog een motor stand by.

(Foto Aalburg.net)

Lees meer over:

pontje
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.