woensdag 8 december 2021

Alles over Altena

Mazelenepidemie zet door

12 juli 2013 (door AalburgNet)

ALTENA - De cijfers van de GGD vertellen dat er in de Altena-regio tot nu toe 57 patiënten met de mazelen zijn. Het betreft allemaal mensen uit Wijk en Aalburg en Werkendam. Eind juni werd in Aalburg de eerste patiënt met mazelen opgenomen in het ziekenhuis.

Het werkelijke aantal besmettingen ligt echter veel hoger. Huisarts Caroline Arnold-Bik (Huisartens Wijk en Aalburg) gaf eerder aan dat er alleen in Wijk en Aalburg al meer dan honderd kinderen de mazelen hebben. Dat de GGD West-Brabant met lagere cijfers komt, is omdat alleen het aantal  mensen die een bloedtest hebben gedaan bij de GGD genoteerd staan.

Onder meer de gemeenten Neerijnen, Zaltbommel, Aalburg en Werkendam zijn aangemerk als risicogemeenten. Woudrichem niet ondanks dat de Ds. Gisbertius Voetiusschool in Andel één van de scholen is die door de mazelen is getroffen.

Verschijnselen bij mazelen

Mazelen begint 8 tot 14 dagen na besmetting. De eerste verschijnselen zijn: zich niet lekker voelen, vermoeidheid, koorts, ontsteking van de ogen, verkoudheid en hoesten. Na 3 tot 7 dagen volgt huiduitslag, die vaak begint achter de oren en zich via het gezicht naar de romp en armen/benen verspreidt. Een mazelenpatiënt is besmettelijk vier dagen vóór tot vier dagen na het verschijnen van de huiduitslag.

De GGD is alert

De GGD informeerde huisartsen, kinderartsen en consultatiebureaus en vraagt hen alert te zijn op signalen van mazelen. Mazelen is een meldingsplichtige ziekte. De GGD voert bij melding van een patiënt met mazelen bron- en contactonderzoek uit om verspreiding te beperken.

Meer informatie

Meer informatie over mazelen kunt u vinden op de website van het RIVM

Lees meer over:

Altena GGD Brabant vaccinatie mazelen
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.