zaterdag 27 november 2021

Alles over Altena

Eikenrups weer gesignaleerd

19 juni 2013 (door AalburgNet)

ALTENA - De eikenprocessierups is weer gesignaleerd! Deze behaarde rupsen zitten in de maanden mei, juni, juli en augustus in een groot aantal eikenbomen.

Na contact met de brandharen kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Reden genoeg voor de GGD om u te informeren over wat u kunt doen om deze klachten te voorkomen.

Eikenbomen met eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan de nesten op de stammen en takken: dichte spinsels van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen. Raak deze niet aan! Echter, ook zonder direct contact met de rups kunnen klachten ontstaan, waarbij de brandharen voornamelijk jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen en/of luchtwegen veroorzaken. Ook dieren kunnen klachten krijgen wanneer ze in contact komen met de brandharen.

Vermijd contact
De GGD adviseert dan ook om elk contact met de rupsen en resten ervan te vermijden. Zorg bij een bezoek aan een (natuur-)gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen. Als u toch in contact bent gekomen met de brandharen, ga dan niet krabben of wrijven, maar strip de huid met plakband en was of spoel de huid of ogen goed met water. De klachten verdwijnen normaalgesproken binnen twee weken. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.

Eikenprocessierups gezien?
Wanneer u (nesten) eikenprocessierupsen in uw omgeving ziet, neem dan contact op met uw gemeente. De gemeente kan wanneer nodig bestrijdingsmaatregelen nemen.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de GGD, Bureau Gezondheid, Milieu en Veiligheid, telefoonnummer 0900 – 36 86 868. U kunt ook kijken op de website van de GGD-West-Brabant of op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Lees meer over:

Altena GGD EIKENRUPS
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.