dinsdag 16 april 2024

Alles over Altena

ChristenUnie: zorgen om Kasteel Dussen

8 juni 2013 (door WerkendamNet)

DUSSEN - Naar aanleiding van de op handen zijnde overdracht van kasteel Dussen aan Stichting Monumentenfonds Brabant NV komende september, zijn zowel bij de bevolking als de ChristenUnie zorgen gerezen over de toekomstige culturele exploitatiemogelijkheden van het kasteel. Oftewel: kan er straks nog steeds in het kasteel gedaan worden wat er nu ook kan?

Ook het beheer wat momenteel door de Stichting Monumentenfonds Brabant wordt gedaan geeft reden tot zorgen. De ChristenUnie hoopt samen met de andere partijen in Werkendam tot een oplossing te komen waar zowel de bevolking als het monumentenfonds tevreden mee kan zijn. Wat de ChristenUnie betreft blijft het openbare karakter van Kasteel Dussen gehandhaafd.

Kasteel Dussen
Een kleine nederzetting op de oeverwallen van het stroompje 'de Dusse' groeide uit tot een ambachtsheerlijkheid waar, in 1393, het toenmalig 'versterckt huys' (in de vorm van een woontoren van vier verdiepingen: een zogeheten 'Donjon') door Arend II van der Dussen tot kasteel werd verbouwd. De kelders zijn uit deze tijd overgebleven.

In 1924 kocht de familie Suringar het kasteel. Rolina Suringar, een excentriek lid van de familie, werd bewoonster van het kasteel. Zij liet zich 's nachts bewaken door zes mannen uit het dorp, die voor dat doel de nacht op de galerij doorbrachten. Anton Coolen vond in haar leven inspiratie voor zijn boek :"de vrouw met de zes slapers".

Na de plotselinge dood van Rolina wordt het kasteel aangekocht in 1935 door de gemeente Dussen voor fl. 15.000. Van 1954 tot en met 1997 was het kasteel in gebruik als Gemeentehuis.

Bezoek
Onder leiding van een gids is Kasteel Dussen te bezichtigen en worden er verhalen verteld over het heden en verleden van het kasteel. Tot en met zondag 30 september a.s. is het kasteel nog elke zondag te bezoeken.

Lees meer over:

Christenunie Kasteel Dussen
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.