donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Hoge waterstand leidt niet tot problemen in rivierengebied

6 juni 2013 (door AalburgNet)

ALTENA - Volgens de verwachtingen van het Watermanagementcentrum Nederland van Rijkswaterstaat is vandaag de laatste dag dat dewaterstanden in de Rijn nog stijgen. Naar verwachting wordt vanavond de hoogste stand van ca. NAP +13,60 meter bij Lobith bereikt. Daarna zakken de waterstanden weer. Vooralsnog zijn er geen problemen in het rivierengebied. Het waterschap blijft wel maatregelen treffen om wateroverlast voor eigenaren van enkele zomerpolders te voorkomen.

Nu de waterstand ruim boven de NAP +12 meter is gestegen, lopen uiterwaarden op grote schaal onder water. Dit is normaal bij dergelijke waterstanden. Uiterwaarden zijn bedoeld om de rivier meer ruimte te geven bij hoge waterstanden. Hierdoor kan het water makkelijker worden afgevoerd. In het rivierengebied zijn vier zomerpolders (polders omkaderd door een zomerkade) ondergelopen namelijk: de Nieuwwaal Zuilichem/Beemdwaard bij Zaltbommel, de Rijswaard bij Waardenburg, de Stiftse Uiterwaard bij Tiel en de Drutense Waarden in Druten. Dit vormt geen problemen en is in overleg gegaan met de eigenaren. Mogelijk dat er nog vijf uiterwaarden langs de Waal gaan onderlopen vandaag of morgen.

Maatregelen waterschap
Voor de tijd van het jaar zijn de hogere waterstanden en onderlopende uiterwaarden bijzonder. Alleen in de zomers van 1970 en 1983 was de hoeveelheid water die bij Lobith werd afgevoerd veel groter. Sommige uiterwaarden worden in de zomerperiode gebruikt voor agrarische doeleinden of als camping en voor die eigenaren leidt deze waterstand tot veel overlast. Het waterschap helpt eigenaren van zomerpolders om wateroverlast te voorkomen. Dit doen zij door de inlaatwerken dicht te laten en de zomerkade zo hoog mogelijk te benutten.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.