vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Brabants Landschap brengt vee in veiligheid

4 juni 2013 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - Natuurbeheerder Brabants Landschap haalde dinsdag in Woudrichem negentien paarden en achttien koeien 'binnendijks' vanwege het verwachte hoge water. Volgens beheerder Bart Pörtzgen van Brabants Landschap is er geen haast geboden, maar moet het wel gebeuren.
 
De 37 dieren grazen de uiterwaarden kaal voor de natuurbeheerder. In hetzelfde gebied staat ook vee van boeren. Het gaat om 22 koeien en drie paarden. Ook die worden naar veilige plekken gebracht. De eerste boer was daar zaterdag al mee begonnen. Pörtzgen verwacht dat dinsdagavond al het vee binnendijks staat.

Waterstanden
Het Waterschap laat weten: 'De uiterwaarden kunnen deze week onder water lopen. Dit is normaal bij dergelijke waterstanden, uiterwaarden zijn ervoor bedoeld om de rivier meer ruimte te geven bij hoge rivierafvoer. Hierdoor kan het water makkelijker worden afgevoerd.

Het waterschap houdt de (zomer-)dijken rondom de polders nauwlettend in de gaten en neemt zo nodig maatregelen om wateroverlast bij agrariërs te voorkomen. Indien er aanvullende maatregelen zijn, communiceert het waterschap hier tijdig over.

Voor de tijd van het jaar zijn deze hogere waterstanden, en daarmee de kans op onderlopende uiterwaarden, echter wel bijzonder. In de winterperiode komt dit vaker voor, maar in de zomerperiode niet. Gebruikers van uiterwaarden zijn daarom extra alert, omdat sommige uiterwaarden in de zomerperiode dienst doen als bijvoorbeeld weide voor vee en/of camping.'

Meer informatie
Waterschap Rivierenland raadt mensen aan om de berichtgeving op website (www.wsrl.nl) en de actuele waterstanden in de gaten te houden. De actuele waterstanden zijn terug te vinden op de website van: www.rijkswaterstaat.nl

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.