woensdag 26 januari 2022

Alles over Altena

Varen voor Voedselbank levert 'mooi' bedrag op

1 juni 2013 (door AalburgNet)

ALTENA / SLEEUWIJK - Het idee ontstond spontaan tijdens een netwerksessie van Open Coffee Altena: netwerken op het water en tegelijkertijd varen voor een goed doel. Dat idee werd onlangs realiteit toen een groep van 24 ondernemers vanuit Woudrichem van wal stak voor een gratis vaartocht op de rivier aan boord van de klipper Hoop op Zegen. Voor de inscheping moest er wel betaald aangemonsterd worden. Zo werd het plan stoffelijk door een donatie van 600 euro voor de kinderen van Voedselbank Altena.

Voorzitter Ad Bor (foto midden) kreeg de cheque met dat bedrag uit handen van initiatiefnemer Cor Spek (LinkedIn Ondernemend Altena), bijgestaan door wethouder Renze Bergsma van Woudrichem (foto rechts). Plaats van handeling was Voedselbank Altena aan 't Zand in een zonovergoten Sleeuwijk. Bor vond het een schitterende actie en was reuze blij met 'het mooie bedrag' en gaf aan voor de kinderen zeker iets extra's te kunnen doen.

Armoede
Maar liefst ruim zeventig gezinnen worden iedere week met een voedselpakket ondersteund. Een getal dat in anderhalf jaar tijd overigens meer dan verdubbelde. Bor vertelde dat er in de Altena-regio zomaar nog eens zeventig gezinnen onder de armoedegrens leven, maar daar niet voor uit willen of durven komen.
Indrukwekkend is de drive die het team van de voedselbank aan de dag legt. Bor zegt zelf te handelen uit 'liefde voor de medemens', die gevoed wordt door zijn religieuze overtuiging. Hij legde desgevraagd uit dat de voedselbank twee doelen nastreeft. Naast armoedebestrijding is dat het tegengaan van verspilling. 'Er wordt heel makkelijk eten weggegooid of het wordt doorgedraaid. Maar ook spullen. Ook die verzamelen we en proberen die dan een tweede leven te geven.' Voorzitter Bor merkt evenwel dat steeds meer mensen zich gaan realiseren dat een dergelijke verspilling niet goed is. 'Soms brengen particulieren hun kerstpakket. Dat nemen we in dankbaarheid aan. Alleen de wijn delen we niet uit. Kijk, daar staan de flessen,' wees hij glimlachend.

Wethouder Bergsema voegde nog een derde doel toe aan het werk van de voedselbank: ontmoeten en delen. 'Door het werk van de voedselbank ontmoeten mensen elkaar en wordt het delen gestimuleerd. Dat is in een samenleving als de onze een goede ontwikkeling om zo mensen te steunen die aan de ondergrens van de welvaart leven. Maar ook de onderlinge ontoeting zelf is een belangrijk gegeven en voegt in sociaal opzicht toe.'

Schitterende combinatie
Ook schipper Hans Venema van Zeilcharter Hoekse Waard - die zijn klipper Hoop op Zegen belangenloos ter beschikkig stelde - kijkt tevreden terug op de vaartocht. Samen met echtgenote Nel had hij de reis van zes uur vanuit Numansdorp naar Woudrichem er graag voor over. 'Wij varen ieder jaar wel voor een goed doel. Wij zeggen dan ook altijd: "Verbeter de wereld en begin zelf." Mede daarom was deze trip met ondernemers aan boord een schitterende combinatie.' Het verplichte, weliswaar gereduceerde, havengeld aan de Woerkumse havenmeester nam hij dan ook met liefde op de koop toe. Je kunt immers niet álles hebben in het leven... (Foto Altena Stedennet)

Stichting Voedselbank Altena Werkendam | Bankrekening: 3687.88.849 | www.voedselbankaltena.nl

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.