donderdag 25 april 2024

Alles over Altena

Historische Vereniging Werkendam wil graftrommels redden

2 mei 2013 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Graftrommels op vooral protestantse begraafplaatsen in onze provincie zijn uiterst zeldzaam geworden. De zinken trommels met een glasplaat waren begin 19de eeuw mateloos populair. Nu moet er actie worden ondernomen om de laatste overgebleven grafmonumentjes te redden, meent De Historische Vereniging Werkendam.

Lees hier verder...

Graftrommel
Een graftrommel is een met een glasplaat afgesloten verzinkte metalen trommel die als versiering op een graf wordt geplaatst. Soms was dat bij wijze van grafsteen, maar vaak ook als een extra aandenken.

De trommels werden ambachtelijk vervaardigd door een blikslager, koperslager of smid. Meestal is de trommel gevuld met een krans of tak van beschilderde zinken bladeren en porseleinen bloemen. Vaak is een foto of een wens toegevoegd. Ze zijn gemiddeld 20 centimeter hoog en hegbben een doorsnede die kan variëren van 35 tot 100 centimeter.

Graftrommels werden in veel Europese landen vanaf circa 1870 tot ongeveer 1940 in groten getale geplaatst. Hoewel veel trommels inmiddels zijn verwijderd, zijn ze toch nog wel te vinden. Op Nederlandse begraafplaatsen zijn er naar schatting 25.000 aanwezig geweest, in 2010 waren er daarvan nog zo'n 600-700 over. (Foto Wikipedia - Graftrommel Begraafplaats Zwolle)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.