woensdag 10 augustus 2022

Alles over Altena

Marianne Vos dubbele zege op laatste dag GP Elsy Jacobs

30 april 2013 (door AalburgNet)

MEEUWEN - LUXEMBURG: Marianne Vos heeft net als in 2011 en 2012 het Festival Luxembourgeois GP Elsy Jacobs gewonnen. Net als vorig jaar werd de wereld- en olympisch kampioene in de proloog tweede achter Annemiek van Vleuten. Zaterdag nam Vos de leiding over van haar ploeggenote en zondag verdedigde ze die positie op de best denkbare wijze, met ritwinst. Ze verwees de winnares van zaterdag, Giorgia Bronzini, met een lange machtige sprint naar de tweede plaats. Bronzini werd ook tweede in het eindklassement. Lucinda Brand steeg een plekje en werd uiteindelijk zesde.

Het Rabobank Liv/Giant verdedigde zondag met verve de leiderstrui van Marianne Vos, want onderweg werd de koers prima gecontroleerd. Gevaarlijke ontsnappingen waren er door de overmacht van de Rabo's niet. Het team van de leidster hield in slagorde het peloton onder controle. In finishplaats Mamer begon een grote groep aan de laatste kilometers. De Raboploeg kende de finale en ploegleider Koos Moerenhout had vooraf de tactiek voor een finish met een compacte groep doorgenomen.

Voorsprong
“De verschillen waren zo klein, dat Marianne zelfs in de sprint haar eindzege nog kon verliezen. Wanneer Bronzini tweede zou worden en Marianne niet op het podium van de daguitslag belandde, dan was ze het klassement kwijt”, legde Moerenhout uit. “We hadden dus afgesproken, dat we als team in de slotkilometers het tempo hoog zouden houden. Op 450 meter van de finish lag een gevaarlijke bocht. De ploeg zette Marianne daar goed af en ze ging er vol doorheen. Ze kwam de bocht met voorsprong uit en die stond ze in de laatste vierhonderd meter niet meer af.”

Vos eindigde met een paar fietslengtes op Bronzini. De hele groep daarachter was uit elkaar getrokken. Annemiek van Vleuten werd negende op twee tellen van haar ploeggenote. Lucinda Brand eindigde een seconde later als elfde. De Rotterdamse klom daardoor nog een plekje in het klassement, van zeven naar zes. Koos Moerenhout was heel content met de prestaties. Van zowel Marianne als het team. “Het collectief was heel sterk deze ronde. Annemiek van Vleuten toonde een goede stijgende lijn en ook Lucinda Brand wordt steeds beter. Het ziet er steeds beter uit.” (Rabosport)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.