zondag 7 augustus 2022

Alles over Altena

Genderense Koningslinde geplant tijdens Koningsspelen

27 april 2013 (door AalburgNet)

GENDEREN - Gisteren stond Genderen in het teken van de Koningsspelen en het planten van een Koningslinde.

De dag begon op basisschool ’t Fundament in Genderen om 8.30 uur met een gezond en feestelijk Koningsontbijt. Vanaf 9.30 uur was er de gezamenlijke aftrap (landelijk) met de kinderen die dansten onder het motto: ‘Bewegen is gezond’. Dat het weer niet helemaal mee zat, deerde kinderen en ouders niet, want er werd flink gezongen en gedanst. Vanaf 9.45 uur waren er verschillende sportevenementen met onder meer Vossenjagen. Of de vos gevangen is met het natte weer blijft onbekend.
 
’s Middags werd rond half drie een koningsboom geplant bij het dorpshuis door burgemeester Fons Naterop en de wethouders Cees Schreuders en Sylvana de Backer. Dit alles met medewerking van Oranjevereniging Juliana. Jan Minnaard en enkele bestuursleden waren aanwezig voor het officiele gedeelte. Samen met twee kinderen plaatsten de wethouders de Koningslinde.
 
Bordje
Bij elke boom werd een herinneringsbordje geplaatst. Skledar natuursteenbedrijf had voor een speciale sponsorprijs de zwart granieten bordjes gemaakt. Deze zijn bevestigd op een robuuste heipaal. De koningslinde werd geschonken door Laanboomkwekerij Van der Beek uit Genderen.    
 
Koningslinde
Tilia europaea 'Koningslinde' is door de LTO-cultuurgroep Laan-, Bos- en Parkbomen uitgeroepen tot boom van het jaar 2013. Aanleiding voor deze keuze is de troonwisseling op 30 april. Ter gelegenheid van de komende Troonswisseling hebben Stichting Nationale Boomfeestdag en de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen, in overleg met de Rijksvoorlichtingsdienst, het initiatief genomen tot het project “Koningsbomen."
Al sinds het ontstaan van het Nederlandse Koningshuis is het traditie om bij iedere abdicatie een zogenoemde Koningslinde te planten. ln tal van gemeenten herinneren inmiddels monumentale Koningslindes aan het begin van het koningschap van Koningin Wilhelmina, Koningin Juliana en Koningin Beatrix. Volgens oud gebruikt wordt vaak ter ere van een geboorte een linde geplant. Ook ter gelegenheid van de geboorte van Prinses Amalia zijn er in 2004 koningslindes in alle kernen van de gemeente Aalburg geplant. (Samen met de kinderen planten de wethouders de Koningslinde - Foto Genderen Digitaal)
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.