donderdag 25 april 2024

Alles over Altena

Op de koffie bij de nieuwe Vestinggouverneur

26 april 2013 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - Sybille van Gammeren-Mevissen werd op 25 april met een grote meerderheid gekozen tot nieuwe en eerste Gouverneur van Woerkum. Dit gebeurde tijdens een dertiende bijeenkomst van Maas! in Schenkerij De Teerkamer. 'Hare Excellentie' is overigens de aanspreekvorm die heurt bij een Gouverneuze. (Zeg maar: Gouverneur.) Redenen waarom het allemaal zo leuk is om the day after al bij de kersverse Gouverneur aan de koffie te zitten... Primeur??

De ontvangst aan de voordeur van De Gouvernementele Woonstede aan de Molenstraat is hartelijk. 'Hoi, kom binnen.' De eerste reacties - direct gisteravond al - via de social media zijn overweldigend. Sybille heeft er zin 'an': 'Laat maar komen, ik ben er klaar voor.' Midden in de kamer showt zij vol trots de versierselen die bij het Gouverneurschap horen. Echtgenoot Arjens illustreert het beeld met de woorden dat deze keten mooier is dan die van de burgemeester. De ambtsketen is in ieder geval een doorleefde: vervaardigd van speciaal gevlochten touw van Het Visserijmuseum en getooid met twee drijvers van visnetten. Bescheiden, doch markant. De geur van teer en zalm hoort erbij. Doorleefde cultuur ten top dus.
Dan komt de koffie binnen vergezeld door een enorme doos koffiekoekjes uit de categorie leutjes.

De nieuwe Gouverneur is druk in de weer met de regionale en landelijke pers. Gunt zich bijna geen tijd voor de ingeschonken koffie. 'Het AD heeft al gereageerd en ook het Jeugdjournaal proberen we te pakken te krijgen.' Omroep Brabant heeft interesse getoond, alsmede Radio AFM. Ook Radio Oké FM pikte de berichten op en gaat haar op de radio bevragen, weet onze eigen redactie. Ondertussen smaakt de Gouvernementele koffie (met het koekje) fantastisch.

Schild
Wat ging er zoal aan de uitverkiezing vooraf? Gastvrouw Paula Jorritsma en gastheer Robert Salomons ontvingen in Schenkerij De Teerkamer een deel van de gegoede burgerij van de Vesting. Zij kwamen bij elkaar om vooral te discussieren over evenementen en andere wetenswaardigheden des gemeenschaps, maar ook om de stemming uit te voeren voor de nieuwe Vestinggouverneur. Een ambassadeur die - met een ambstermijn van drie hele jaren - 'de belangen van de vesting en haar gemeenschap gaat vertegenwoordigen in het directe ommeland en de verre buitengewesten. De gouverneur staat voor gedrevenheid en enthousiasme vanuit de vesting, brengt dat over naar andere mensen en is ook de ‘antenne’ voor ontwikkelingen van buiten af.' Aldus het opgestelde profiel.
Naast Sybille van Gammeren waren ook - in alfabetische volgorde - Henk Bouman, Jos Korthout en Jan Krale genomineerd. Deze heren haalden het, ondanks hun boeiende voordracht, niet. De enige vrouw in het gezelschap werd in De Teerkamer met een grote meerderheid op het schild gehesen. Ook het college van burgemeester en wethouders was bij de verkiezing aanwezig. Arjens van Gammeren weet nog te vertellen dat het eerder tellen van de briefjes (er waren bij Maas! 23 namen binnengekomen) leidde tot een uiteindelijke selectie van vier. ('Diverse mensen haakten af, toen wij belden.')

Kroon
Al met al is Hare Excellentie druk met de voorbereidingen voor Koningsdag. Maar liefst 1804 (HAK) dekseltjes moeten verworden tot één grote kroon. Een eerder ideetje van de Gouverneur. De schoolkinderen hebben er nu al grote schik mee. De Vesting en de wijde schil daaromheen ongetwijfeld ook... Wie wil kan de kersverse Gouverneur dus ontmoeten. Gewoon op straat... tussen de mensen. Want ook dat is Sybille. Benaderbaar. Dus aanraken mag. Maar wel met respect. En wens Hare Excellentie Maas!terlijk veel succes met haar nieuwe ambt. Zoals dat heurt.

Hoe heurt het eigenlijk? Dat nog maar eens aan Dokter Tinus vragen: hij is er immers ook van...

(Wat betreft de foto: met dank aan Teun Putmans via FaceBook)

Lees ook: Gouverneursverkiezing Maas!

Lees ook: Explosieve Limburgse Sybille eerste vestinggouverneur van Woerkum (Piet Hartman)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.