maandag 15 augustus 2022

Alles over Altena

Van Oosten kritisch op duurzaamheidsplannen Werkendam

24 april 2013 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Afgelopen maandagavond werd tijdens de commissie Grondgebied het klimaatplan 2013-2016 behandeld, met de veel belovende titel: “Goed voorbeeld doet goed volgen.”

Tijdens dit overleg heeft het CDA Werkendam bij monde van burgerlid Matthijs van Oosten aandacht gevraagd voor de situatie van de agrariërs. Uit de plannen blijkt dat in Hank een grote zonneweide moet komen. Natuurlijk is het CDA Werkendam ook voor duurzame energie, maar om hiervoor agrarische grond  te gebruiken is absoluut niet wenselijk, meent Van Oosten. Hij noteert: "We benadelen onze eigen boeren, er moet grond ingeleverd worden waardoor zij beperkt worden in hun onderneming. Door de aanwezige boer werd zelfs getwijfeld of hij zijn onderneming wel voort kon zetten wanneer de plannen doorgingen."

Onacceptabel
Het CDA Werkendam vindt het onacceptabel dat de wethouder de agrariërs op deze manier wil benadelen. Daarbij is het CDA van mening dat zonnepanelen op een dak thuis horen en niet op de grond. Van Oosten: "Het is gevoelig voor diefstal en vandalisme en in deze plannen benadelen wij ook nog onze eigen agrariërs. Een zeer onacceptabel actiepunt in de plannen."

Hij vervolgt te zeggen dat de gemeente graag voorop wil lopen op het gebied van duurzaamheid. Houtsnipperkachels voor zwembaden, zonneweides, maar dat het verduurzamen van het wagenpark niet in de plannen stond. Alleen de bodeauto moet op termijn vervangen worden voor een elektrisch voertuig. Van Oosten vindt dat een gemiste kans. Het CDA heeft er dan ook op aangedrongen dat vanaf nu alle voertuigen die vervangen moeten worden een duurzaamheidscheck krijgen.

Voorbeeld afvalscheiding
Van Oosten: "In het kader van “Goed voorbeeld doet goed volgen” heeft de wethouder ook toegezegd een betere afvalscheiding op het gemeentehuis te gaan realiseren. Uit navraag bleek dat er op het gemeentehuius slechts drie stromen zijn: papier, beveiligd papier en restafval. De burger moet zich houden aan 26 stromen. De gemeente is dus aan zet om ook op dat gebied het goede voorbeeld te gaan geven."

Lees meer over:

cda duurzaam hank zonneweide
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.