vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Rivier krijgt ruimte bij Munnikenland

11 april 2013 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - POEDEROIJEN: Vandaag heeft minister Melanie Schultz van Haegen het startschot gegeven voor het Ruimte voor de Rivier project Munnikenland. In deze polder bij slot Loevestein, krijgt de Waal meer ruimte door het graven van geulen in de uiterwaarden en teruglegging van de dijk. Hierdoor wordt de waterstand bij hoogwater zo'n 11 centimeter verlaagd. Met de ‘Wakkere Dijk' heeft Munnikenland een primeur: het is de eerste multifunctionele rivierdijk die in Nederland wordt aangelegd.

Het Munnikenland is als recreatiegebied erg geliefd, mede door Slot Loevestein en de natuurlijke omgeving. Het gebied is pas eind jaren ‘60 ingepolderd en zeer beperkt bebouwd. Door het project komt er 120 hectare nieuwe riviernatuur en wordt de toegangsweg naar Slot Loevestein verhoogd, zodat deze minder vaak onder (hoog)water staat. In de 2 kilometer lange Wakkere Dijk komt een zogenoemde tribune, waar recreanten kunnen verblijven en genieten van het uitzicht over het gebied. De dijk is op z'n smalst 120 meter breed en op z'n breedst 340 meter. De dijk is om meerdere redenen bijzonder. Zo is het een hoogwatervluchtplaats voor grote grazers en wordt de dijk volledig aangelegd met 1,5 miljoen kuub grond die vrijkomt binnen het project. Tenslotte heeft de dijk nauwelijks onderhoud nodig, omdat de grote grazers de begroeiing op natuurlijke wijze kort houden.

Wakkere dijk
Minister Schultz: "Deze Wakkere Dijk is de rivierdijk van de toekomst. Het is namelijk de allereerste multifunctionele rivierdijk van Nederland. Natuurlijk moet hij bescherming bieden tegen hoogwater, zoals elke dijk. Maar de Wakkere Dijk is ook duurzaam vanwege onder andere hergebruik van grond en biedt ruimte voor grazende runderen en recreatie."

Lees meer over:

loevestein wakkere dijk
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.