woensdag 19 januari 2022

Alles over Altena

Bezoek CU-voorman Arie Slob omgeven door zorgen rond WMO

10 april 2013 (door AalburgNet)

ALTENAREGIO - ChrIstenUnie (CU) voorman Arie Slob is bezorgd over de gevolgen van de WMO-pannen van het Kabinet. Dat was de boodschap van Slob, CU-fractievoorzitter in deTweede Kamer tijdens zijn werkbezoek aan Sleeuwijk en Wijk en Aalburg. Samen met bestuurders, beleidsmedewerkers en de lokale CU-fracties bezocht hij zorglocaties in beide plaatsen.

De delegatie kreeg eerst een rondleiding in ’t Rietveld, waarna het bezoek werd voortgezet op woonlocatie de Markt in Aalburg. De rondleiding werd verzorgd door bewoner van de Markt, Teun van den Boogaard. Met veel enthousiasme werd Slob verwelkomd en vol trots lieten cliënten hun kamers en dagbestedingactiviteiten zien.

Met de directie en leidinggevenden ging het gesprek over de wijzigingen in beleid rond WMO/AWBZ. Het Kabinet wil veel taken aan gemeenten overdragen en dit gaat samen met flinke bezuinigingen. Dit veroorzaakt veel onrust bij cliënten en de zorginstanties. Centrale vraag tijdens het werkbezoek van Slob en de raadsfracties van Werkendam, Woudrichem en Aalburg was; ‘Wat hebben de door de regering voorgenomen wijzigingen in WMO / AWBZ voor gevolgen voor cliënten?'
Slob wil dat in de zorgplannen van het Labinet meer aandacht komt voor mensen die intensieve zorg en begeleiding nodig hebben.”Ik zie hoe groot de onzekerheid bij die mensen is, niemand mag tussen wal en schip terecht komen”, zegt hij. “Het gaat mij om mensen die veel verzorging en begeleiding nodig hebben. Het is de groep voor wie gevaarlijke situaties ontstaan als zij zelfstandig blijven wonen.” Hij wil dat er voor deze gevallen een landelijke voorziening blijft bestaan.

Zorgen
Ook SOVAK maakt zich zorgen over de gevolgen van de bezuinigingen, al zien zij wel kansen in samenwerking tussen zorgorganisaties. Regelgeving en onduidelijkheid over de kabinetsplannen zorgen er nu echter voor dat samenwerking wordt belemmerd. Burgemeester Fons Naterop van gemeente Aalburg gaf  Slob mee dat er een nieuwe visie nodig is op zorg. Niet vanuit taken gedacht, maar vanuit zorgvragers. Deze visie moet samen met gemeenten worden bepaald. 

Het bezoek van Arie Slob aan Sleeuwijk en Wijk en Aalburg maakt deel uit van een landelijke WMO tour van de ChristenUnie fractie met als doel zoveel mogelijk informatie te verzamelen voor het debat in de Tweede Kamer. Eerder werd Gouda bezocht en verder staan onder andere Rotterdam, Hardenberg en Stadskanaal nog op het programma. (Foto CU)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.