vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Into D’mentiatraining voor mantelzorgers maakt indruk

10 april 2013 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - In het kader van de organisatieverandering naar kleinschalige en belevingsgerichte zorg, bood De Riethorst Stromenland de medewerkers van zorgcentra Goezate, De Lemmenskamp en de thuiszorg de Into D’mentia simulatietraining aan. De medewerkers, maar ook vijf door wethouder Dick Prosman van de gemeente Werkendam uitgelote inwoners van de gemeenten Werkendam en Woudrichem, werden meegenomen in de leefwereld van iemand met dementie.

Wethouder Prosman uit Werkendam: “Ik vind de simulatietraining een heel goed initiatief. Dementie is een samenlevingsprobleem. Het is een groeiend proces van zorg en aandacht. Als gemeente werken wij samen met diverse zorginstellingen. Ik vind het dan ook fijn en belangrijk dat ook mantelzorgers de kans krijgen om deze training te volgen”.    

Indruk
Ellen Teurlings is woonzorgbegeleidster in zorgcentrum Goezate. De training maakte een diepe indruk. Teurlings: “Ik werk zo’n dertig jaar met demente mensen. De situatie waar ik in de training in terecht kwam was realistisch weergegeven. Je maakt mee wat demente mensen ervaren. Ik heb echt moeten zoeken naar de koelkast. Heel confronterend. De training heeft me nog dieper aan het denken gezet. Ik zat er echt vol van.”

Eén van de vijf winnaars van de loting was Rob Claassen. Als fysiotherapeut is zijn belangstelling voor de training beroepsgerelateerd. Hij vond de individuele training interessant. Classen: “Door bepaalde prikkels ga je anders naar zaken kijken. Wat me echt bij is gebleven, is het trage denktempo van demente mensen. Daar moet ik meer rekening mee houden.’’

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.