vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Project gemeente Aalburg 'Samen doen' heeft frisse start

22 maart 2013 (door AalburgNet)

AALBURG - Met het project 'Samen doen' maakte de gemeente Aalburg middels het gelijknamige syposium gisteravond in 'd Alburcht een frisse start. Belangstelling was er genoeg. De grote zaal in het lokale multifunctioneel centrum was tot de laatste stoel bezet. Het gegeven leeft. Dat alles zat gekoppeld aan een helder thema en een duidelijke introductie ('Wie wast over dertig jaar onze billen?') door burgemeester Fons Naterop. Maar de frisheid zat ook ook in de enthousiaste inbreng van zes studenten van de Tilburg University en de Hogeschool Utrecht.

Tegen de context van de veranderende maatschappij, staat een gemeentelijke overheid die meer en meer zal gaan aansluiten bij de betrokkenheid van burgers in plaats van zelf aan het roer te staan. De verzorgingsstaat is voorbij. Deze wordt niet aleen onbetaalbaar, maar maakt geleidelijk plaats voor een ondernemende democratie, waarin gemeenschapzin en burgers met initiatieven centraal staan.
De opzet van de avond was dan ook om als gemeenschap en gemeente met elkaar van gedachten te wisselen wat deze partijen in samenwerking voor de samenleving kunnen betekenen door (meer of andere) initiatieven te ontwikkelen die het woon- en leefklimaat in Aalburg zouden kunnen verbeteren. 'Iedereen heeft kennis van zaken als het om de eigen leefomgeving gaat en we moeten de kracht van die inwoners benutten', sprak Naterop eerder. 'U bent de deskundige van veiligheid, van de sociale domeinen, maar ook van uw buurvrouw van 80 die wegkwijnt en als u daar iets aan doet.'

Een forum van een zestal 'experts' belichtte de mogelijkheden die ieder voor zich zag om ideeen uit te wisselen. De heer Timmer uit Veen brak een lans de handen ineen te slaan op het gebied van zorg. "Gemeenschapsgeld is er niet meer en we moeten terugkijken hoe dat vroeger ging." Of de inwoners van Veen daar warm voor zouden lopen, betwijfelde hij. "Mensen zijn vaak op pad."
Has van Helvoort (Streekontwikkeling Boven-Dommel) attendeerde zijn gehoor onder meer op het project Beursvloer waarmee in Veldhoven 'maatschappelijk kapitaal' wordt uitgeruild: vraag en aanbod van vrijwilligerswerk in de meest brede zin van het woord. Bedrijven, scholen, maatschappelijke organisaties, vrijwilligersorganisaties en overheden ontmoeten elkaar. Wat de een biedt, is voor de ander zeer gewenst.

Eigen verantwoordelijkheid
De zes studenten, Samantha van Breugel, Bati Goedhart, Jonne de Boer, Daisy van de Kleut, Robert van Nunen en Harold van de Velde, gingen met de deelnemersgroep uiteen om in kleinere groepjes ideeën te inventariseren en deze te bespreken.
In subgroepje "Groen - De Torenkamer" stond de vraag centraal: 'Waar word ik vrolijk van?" Deelnemers wisselden suggesties uit  van samen eten, rommel opruimen, elkaar helpen tot luisteren ana relkaar en breedband. Bekeken werd hoe je de gemeenschap zou kunnen betrekken bij al dit soort zaken: 'Hoe bereik je elkaar?' Wethouder Cees Schreuders zette hier de individuele burger centraal met de vraag naar diens eigen verantwoordelijheid: 'Weet u hoe met uw buurvrouw gaat?"

Afsluitend sprak een tevreden Naterop de zaal weer toe. De kop van het proces van 'samen nadenken over Samen Doen' was er af en het thema leeft zeer beslist. Zijn oproep met de uitgewisselde ideeën aan de slag te (blijven) gaan was een wellicht ietwat overbodige trigger aan de burgergemeenschap. Er bleken immers zat concrete projecten. Dingen die inwoners zelf willen en waar ondernemers, onderwijs, overheid en inwoners samen aan kunnen gaan werken. Wat dan rest is elkaar opzoeken en doen. En met name het elkaar vinden is vaak nog een lastige, zo bleek in de gesprekken. Maar... het vuurtje brandt.

(Foto rechtsboven: De zes studenten triggerden de gemeenschapszin bij Aalburgers ook door gesprekken vooraf met dorpsraden... Foto's Stedennet Altena)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.