vrijdag 21 januari 2022

Alles over Altena

Bijzondere verhalen thuiszorgcliënten tijdens themaweek Kunst en cultuur

18 maart 2013 (door WoudrichemNet)

ALTENA - Voor de thuiszorgcliënten van Rivas Zorggroep in het Land van Heusden en Altena stond afgelopen week in het kader van kunst en cultuur. Dat gebeurde tijdens de gelijknamige themaweek. Vanaf maandag 11 maart tot en met 15 maart besteedden thuiszorgmedewerkers hier op uiteenlopende manieren samen met de cliënten aandacht aan middels gedichten, kunstvoorwerpen en ouderwetse lekkernijen.

Praten over kunst en cultuur leverde voor de cliënten en medewerkers mooie gesprekken op. ‘We hebben thuiszorgcliënten gevraagd een kunstvoorwerp te laten fotograferen en hier hun verhaal bij te vertellen’, vertelt Gerrie ’t Lam, teamleider thuiszorg bij Rivas. ‘Cliënten lieten dan vol trots een speciale vaas, mooi schilderij of zelfgemaakte miniaturen van legervoertuigen zien. Daarbij hoorden we bijzondere verhalen, bijvoorbeeld van een cliënt die in een bronzen beeld een dierbare herkende en daar mooie herinneringen aan had.’ Deze verhalen en foto’s worden gebundeld in een boekje.

Snoepgoed
Naast de verhalen over kunstvoorwerpen kregen de cliënten een gedicht en was er aandacht voor cultuur. ‘Voor alle cliënten was er oud-Hollands snoepgoed’, vervolgt Gerrie 't Lam. ‘Daarbij zaten allerlei wetenswaardigheden over de geschiedenis van het snoepgoed. En uiteraard konden ze er lekker van snoepen.’ De cliënten vonden het verrassend dat Rivas aandacht besteedt aan kunst en cultuur. Het past echter naadloos binnen de principes van mensgerichte zorg. Zaken uit het alledaagse leven vertellen namelijk veel over wie onze cliënten zijn. Het geeft toch weer een andere kijk op mensen.’

De themaweek werd afgesloten met het laten rondgaan van een poëziealbum waarin alle cliënten een gedicht kunnen schrijven. (De heer Van der Stelt uit Woudrichem bij zijn verzameling (zelfgemaakte) legerminiaturen - Foto Rivas)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.