donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Vis bakken en Jaarmarkt grote publiekstrekkers Festival Weekend

15 maart 2013 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - Ondanks dat veelal grotere evenementen ook worden geraakt door de malaise van de financiële crisis, is Stichting Festival Comité Woudrichem weer vol enthousiasme bezig met de organisatie van het dit jaar te houden 43e Festival Weekend. Het evenement zal plaatsvinden van donderdag 9 mei t/m zaterdag 11 mei, met als publiekstrekkers het op Hemelvaartsdag te houden Woerkums kampioenschap vis bakken en de op de zaterdag na Hemelvaartsdag te houden traditionele jaarmarkt en kinderrommelmarkt. De organisatie gaat er dan voor om de historische vesting Woudrichem met het 43e Festival Weekend een extra impuls te geven qua bezoekersaantallen.   

17e Woerkums kampioenschap vis bakken
Vis bakken net zoals de Woerkumse vissers dat vroeger ook deden, dat is iets wat een massaal publiek er elk jaar weer toe beweegt om op Hemelvaartsdag de vesting Woudrichem te bezoeken. Het zijn de rokende houtkacheltjes en de geur van vers gebakken vis, maar ook de optredens door visserskoren en de met de visserij verweven oude ambachten, die het publiek het gevoel geven of de tijd in het stadje al honderd jaar geleden stil is blijven staan. Niet zo vreemd, want het Woerkums kampioenschap vis bakken is bedoeld als herinnering aan de visserijtijd van het stadje. Vanuit de amateur visbakkers uit Woudrichem en de regio is de animo nog steeds zeer groot om aan het kampioenschap deel te nemen. De organisatie heeft echter ook dit jaar weer bepaald dat er maximaal  30 individuele deelnemers en of teams tot het kampioenschap zullen worden toegelaten. Als op Hemelvaartsdag om 12.30 uur de eerste vis de pan in gaat, de liederen van de visserskoren klinken en ambachtslieden de oude ambachten  demonstreren, is de sfeer van het visserijverleden weer terug in het heden. Voor de Woerkumse visbakkers staat er veel op het spel, want zij gaan er voor om de in 2012 door Jan Moorhoff uit Hank gewonnen wisseltrofee terug in Woerkumse handen te krijgen. Of hun dit gaat lukken zal rond de klok van zes uur duidelijk worden als burgemeester Petter de uitslag van de jury bekend zal maken.   

Jaarmarkt in de historische vesting
Een niet weg te denken traditie tijdens het Festival Weekend is de jaarmarkt in de historische vesting met daarnaast de kinderrommelmarkt op de zaterdag na Hemelvaartsdag. Van 09.00 uur tot 17.00 uur Gezellig slenteren langs de kramen en stands en genieten van de bijzondere sfeer. Dat is voor velen de reden om elk jaar weer de jaarmarkt in Woudrichem te bezoeken.

De jaarmarkt wordt al gehouden vanaf het allereerste Festival Weekend en is nog steeds een grote publiekstrekker. De inmiddels aangemelde deelnemers vertegenwoordigen een uitgebreide branche hetwelk voor het publiek een breed assortiment aan koopwaar betekend. Voor de extra feestelijke sfeer zullen de diverse muzikale activiteiten weer garant staan en krijgen amateur straatartiesten weer alle ruimte om zich aan het publiek te presenteren. Ook zullen de plaatselijke ondernemers de deuren van hun gezellige winkeltjes weer uitnodigend open hebben staan en zijn er tussen de kramen de gezellige terrasjes van de plaatselijke horeca te vinden. Voor diegene die nog interesse hebben voor het huren van een kraam of een standplaats op de jaarmarkt, zowel beroepsmatig, uit hobby of voor een éénmalige verkoop, zijn er nog een aantal plaatsen beschikbaar. Aanmelden kan per e-mail, info@festivalweekendwoudrichem.nl of telefonisch op nummer (06) 22155561 of (0183) 303260. Uiteraard zal dit jaar de kinderrommelmarkt ook weer deel uitmaken van het geheel. Elk jaar weer is het bijzonder om te zien hoe de vele kinderen hun spulletjes als volleerde kooplieden aan de man weten te brengen of  met amusement het publiek weten te vermaken.

Woerkumse braderie op de Maaspunt
Af en toe een vernieuwend element binnen het programma van het Festival Weekend komt de aantrekkelijkheid van het evenement alleen maar te goede. Stichting Festival Comité Woudrichem is dan ook druk bezig met de uitwerking van een Woerkumse braderie die bij voldoende belangstelling voor deelname gehouden zal worden op het parkeerterrein van de Maaspunt, het Janus Baks Bastion. De opzet van de braderie is nostalgisch, waarbij de gedachten van de organisatie vooral uitgaan naar kramen en/of standplaatsen die voor het merendeel Woudrichem en zijn historie uitstralen, waaronder ook de visserijtijd. De kramen en stands staan rondom het parkeerterrein gepland met in het midden een draaimolen voor de kinderen. De opzet van de braderie is dus breed, waarbij ook oude ambachten en historische gerechten een welkome aanwinst kunnen zijn. Deelname is zowel beroepsmatig als op particuliere basis mogelijk. Binnen een paar weken neemt de organisatie een besluit over het definitief doorgaan van de braderie. Dit op basis van het aantal aanmeldingen voor deelname.

Het mogelijk houden van een Woerkumse braderie betekent dat er dit jaar geen kermisattracties zullen zijn. De organisatie is tot dit besluit gekomen om reden van de sterk teruglopende publieke interesse voor de kermisattracties, maar ook dat het door de sterke parkeerdruk in de vesting eigenlijk niet meer verantwoord is om een groot parkeerterrein in de vesting ruim een week af te sluiten.

Meer info over het 43e Festival Weekend op www.festivalweekendwoudrichem.nl  (Foto Festival Weekend)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.