woensdag 8 december 2021

Alles over Altena

Traag betalende gemeente krijgt minimaal 40 euro boete per factuur

14 maart 2013 (door AalburgNet)

ALTENA  - Gemeenten die facturen niet binnen dertig dagen betalen, moeten vanaf zaterdag 16 maart een vertragingsrente van 8 procent betalen, plus minimaal een boete van 40 euro per factuur. Met deze maatregel wil Brussel cashflowproblemen van ondernemers tegengaan.

Ongeveer 2.500 MKB-bedrijven zijn vorig jaar failliet gegaan door wanbetaling van hun klanten. Dat meldde de Financiële Telegraaf op 2 oktober 2012. Dat is een kwart van alle faillissementen in het midden- en kleinbedrijf. Dit is een gevolg van de economische crisis, maar het is tevens funest voor de cashflow van bedrijven omdat het doorwerkt in de hele keten.

Paal en perk
Op 16 maart 2012 wordt de Europese Richtlijn betreffende de bestrijding van betalingsachterstand bij handelstransacties van kracht. De noodzaak voor deze richtlijn vindt zijn oorsprong in de ‘betalingscultuur’ binnen de zuidelijke landen van de Europese Unie, waar het gebruikelijk is dat een grote onderneming, maar ook de overheid, een betalingstermijn hanteert van een jaar of zelfs langer, waardoor ondernemers inkomsten derven en aanzienlijke risico’s lopen. Door deze wetswijziging wordt - ook voor overheden - paal en perk gesteld aan het uitstellen van betalingen.

Deze wetsaanpassing is zeer goed ontvangen door MKB-Nederland. De ondernemersorganisatie zet zich al een tijd in om iets te doen aan het slechte betaalgedrag van overheden aan het midden- en kleinbedrijf.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.