woensdag 10 augustus 2022

Alles over Altena

Dubbelslag voor Vos op slotdag MTB-driedaagse

4 maart 2013 (door AalburgNet)

MEEUWEN - Marianne Vos wint ook laatste etappe Afxentia Race na lange solo en is eerste in eindklassement.

De eerste missie van Marianne Vos in het mountainbike is de afgelopen dagen op Cyprus uitgedraaid op een daverend succes. De Olympisch- en wereldkampioene op de weg en wereldkampioene cross was in de driedaagse Afxentia Race een klasse apart. Vrijdag werd ze achter Blaza Klemencic tweede in de proloog, maar de twee volgende dagen was de renster van het Rabobank Liv/Giant Team niet te stoppen. Zaterdag won ze een point-to-point race met grote voorsprong. Zondag zette ze de kroon op het werk met een machtige solo in de afsluitende cross country over 26,4 kilometer.

Vos kon direct na afloop haar tweede achtereenvolgende zege in het juiste kader plaatsen. “Deze overwinning zegt me nog meer dan de tweede plaats in de tijdrit en de eerste van zaterdag. De cross country was heel specifiek. Technisch lastig. Iedere dag was weer anders en iedere dag heb ik mezelf dan ook verrast. Vandaag weer. Het klinkt misschien een beetje afgezaagd, maar wat er deze drie dagen is gebeurd, had ik in de verste verte niet verwacht. Dat ik zo kan beginnen. Daar had ik niet eens van durven dromen.”

Verkenningstocht
Ze wilde zich eens testen en op Cyprus stond ook een sterk veld aan de start. “Na jaren zonder competitie in deze specialiteit is het mountainbiken voor mij een verkenningstocht. Ik wilde weten of ik competitief kan zijn op een hoog niveau. We zijn er nog niet, maar een betere start kan natuurlijk niet.” Het was ook een wijze les geweest voor haar. “Ik heb de afgelopen week echt wel dingen van mezelf gezien waar ik nog heel hard aan moet werken. Maar daar zijn deze wedstrijden ook voor. Met name in technisch opzicht heb ik nog wel wat goed te maken op de top.”

Op Cyprus kon ze het verschil in technisch vermogen compenseren met haar kracht en souplesse. Zondag bleek dat opnieuw teveel voor de concurrentie. Vos gaf wel aan, dat veel concurrentes onderweg last hadden van materiaalpech terwijl ze zelf gevrijwaard bleef van tegenslag. Zo reed haar grootste concurrente Blaza Klemencic tot tweemaal toe lek. De eerste keer was na eenderde van de koers toen Klemencic samen met Vos op kop reed. De laatste was wel behoudend gestart. “Ik had natuurlijk een lekkere voorsprong, dus ga je met een heel goed gevoel die laatste race in. Het eerste deel heb ik het een beetje aangekeken. Weinig risico's genomen en even afwachten.“

Toen Klemencic versnelde, ging Vos soepel mee. Op de klimmetjes zette de klassementsleidster haar concurrente onder druk. Vos: “Dat lukte best goed. Na eenderde van de koers reed ze echter lek en zat ik al alleen. In de achtervolging kreeg Klemencic een tweede lekke band. Ik heb vervolgens in de afdalingen geen gekke dingen meer gedaan, maar wel op het vlakke en de klimmetjes druk gezet. We reden vier rondjes en kwamen tweemaal per ronde langs de verzorgingsposten. Daardoor wist ik al snel, dat de marge met de nummer twee Katrin Neumann geruststellend was. Dat gaf minder stress dan zaterdag.”

'Dank aan Giant XC Team'
Dinsdag keert ze weer terug naar Nederland. Een prima ervaring en heel veel zelfvertrouwen rijker. “Het is een hele mooie week geweest”, keek Marianne Vos terug. “Ook met grote dank aan de mensen van het Giant Pro XC Team. Die hebben mij deze week geadopteerd en mij geweldig bijgestaan. Ik kon van alle faciliteiten gebruik maken. De verzorgers en mecaniciens, de trainer en coach Leo van Zeeland. Het was allemaal heel professioneel. Dat nam voor mij heel veel zorgen weg.” (Rabobank Sport / Archieffoto)

KLIK HIER voor de videobeelden...

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.