zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Visserijdagen zoekt naar eigen meerwaarde

2 maart 2013 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - Arend Groeneveld doet in zijn functie van interim-voorzitter een oproep aan alle Woerkumers de schouders te zetten onder de komende Visserijdagen. De eerste man noemt de inzet zelfs 'onmisbaar. Het evenement wordt eens per drie jaar georganiseerd. Woudrichem.net plaatst het stuk van De Visserijdagen integraal.

"Lieve mensen, Woerkumers,
Sinds kort hebben wij, het bestuur van Stichting de Oude Vissershaven, een nieuwe samenstelling. De stichting bestaat nu uit zes bestuursleden. Onze penningmeester is Ro van Straten, onze nieuwe secretaris is Ronald Vink; Gerrit Vink, Henk Struik en Aad van Leeuwen zijn onze algemene bestuursleden en zelf heb ik de voorzittersrol op mij genomen.
Het afgelopen jaar heeft ons bestuur uitgebreid de tijd genomen om stil te staan bij de toekomst van de Visserijdagen Woudrichem. Dat was goed, enerzijds omdat dit samenzijn ons allemaal de kans bood om de klokken gelijk te zetten. Anderzijds was de oude manier waarop visserijdagen georganiseerd werden aan herziening toe, mede gezien de economische situatie. Samen met andere cultuur- en visserij stichtingen uit de buurt hebben we veel aspecten van de Nieuwe Visserijdagen de revue laten passeren en na een ‘energieke’ tijd denken we na over de toekomstige invulling hiervan.
Wat bij de huidige status van de visserijdagen opvalt is dat er relatief weinig donateurs zijn. Ook het zoeken van enthousiaste vrijwilligers en/of werkgroepen om de visserijdagen organiseren heeft tot nu toe beperkt resultaat opgeleverd.
Onze vraag is dus: wat is hier aan de hand? Moeten de visserijdagen aantrekkelijker worden, en zo ja: hoe?
Tenslotte speelt u als Woerkumer een sleutelrol in het voortbestaan van de Visserijdagen, u bent onmisbaar!
Als eerste, met stip, vinden we dat opnieuw duidelijk moet worden wat anno 2013 (en de verdere toekomst) de meerwaarde is van de Visserijdagen.
Stichting “De Oude Vissershaven”
Stichting De Oude Vissershaven is opgericht in 1980, als middel om de visserijdagen bestuurlijk te regelen. De doelstelling van de stichting is het bevorderen van inzicht in, en het geven van een cultuur historisch overzicht van de binnenvisserij in Nederland en de riviervisserij in het bijzonder. Vooral het tonen van de authentieke vissersvloot en het demonstreren van oude vistechnieken en oude ambachten, die verband houden met de visserij, horen daar vanzelfsprekend bij.
Wij trachten dit doel te bereiken middels het organiseren en uitvoeren van manifestaties en activiteiten, zoals het houden van de visserijdagen, die (nu) elke drie jaar plaatsvinden.
Historie van de visserijdagen
De eerste visserijdagen, in 1980, waren kleinschalig van opzet. Door de jaren heen is dit evenement uitgegroeid tot een groot en bekend evenement in de regio. De afgelopen visserijdagen zijn mogelijk gemaakt door oprichter Janus Baks, diverse roulerende enthousiaste bestuursleden, een groep trouwe en loyale sponseren en ook de inbreng van U en uw familie is altijd van zeer grote waarde geweest!
Toekomstbeeld
We leven met veel plezier in en rondom Woerkum, en visserij staat centraal als het gaat om identiteit van onze woonplaats. Waar komen we vandaag, en waar is het ontstaan? Onze cultuurhistorie uitdragen ten behoeve van cultuur en recreatie, maar bovenal om een harmonieus samenzijn te beleven. Samenzijn door het terughalen van de tijd van toen. Pure eremoei is dan ook het thema voor dit jaar. Visserij is onze woonplaatsidentiteit. Visserij bindt ons.
Voor een verdieping en het behoud van de Visserijdagen is het noodzakelijk dat we de organisatie van het evenement breder uit kunnen zetten. Behoudens onze loyale groep sponsoren is de inbreng van collega stichtingen, onze horeca, de buurt verenigingen en individuele inwoners noodzakelijk. Door deze samenwerking komen we tot een kwaliteitsimpuls om zo ons stadje en onze rijke geschiedenis en cultuur breder uit te lichten. Kortom: Wij hebben U nodig om visserijdagen te laten bestaan!
Visserijdagen 2013
Op dit moment vinden de voorbereidingen voor een de visserijdagen 2013 plaats en voeren wij gesprekken met collega stichtingen, betrokkenen en belanghebbenden. Ook is ons team hard bezig met een nieuw draaiboek. Plannen worden concreter. De visserijdagen zullen plaats vinden in het weekend van 23 en 24 augustus 2013.
De inbreng van de inwoners van Woerkum, buurten en straten, hierin is bijzonder belangrijk, zonder Uw inzet kan een kwaliteit impuls niet plaats vinden, we moeten ons alle bewust zijn dat op ons aller schouder een taak ligt om te zorgen dat onze visserijdagen in de toekomst blijven bestaan.
Lieve mensen: We nodigen echt IEDEREEN die een bijdrage wil leveren aan de visserijdagen 2013 van harte uit mee te doen. U dus! wordt vrijwilliger of donateur, en met elkaar maken we er een prachtig feest van.
Wij zijn te vinden op facebook (Stichting de Oude Vissershaven) en op deze website kunt u meer informatie vinden. U kunt er vragen stellen en wij proberen het zodanig in te richten dat we daadwerkelijk ‘online’ discussie kunnen voeren. e-mail ons: info@visserijdagen-woudrichem.nl 
We kunnen er als bestuur ook vraagstukken voorleggen. Tenslotte zijn de Visserijdagen van ons allemaal en niet de Visserijdagen van het bestuur. Visserijdagen  2013 wordt dat een hoogtepunt waar we allemaal bij willen zijn? Zeker weten zou ik zeggen!
Arend Groeneveld jr,
Voorzitter a.i."
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.