vrijdag 12 augustus 2022

Alles over Altena

Boekenweek van start met ‘Gouden handel’

25 februari 2013 (door WoudrichemNet)

WOUDRICHEM - Al ruim voor het Boekenbal start Bibliotheek Altena met de Boekenweek in Giessen en wel op donderdagavond 14 maart aanstaande.Schrijver Kees Uittenhout komt met zijn muze Odet Sleeswijk en geflankeerd door troubadour Bertan van der Veer een zwarte bladzijde uit onze geschiedenis belichten. Het thema van de komende Boekenweek is immers “Gouden tijden, Zwarte bladzijden’.

Het verleden van de Lage Landen kent roemrijke perioden, maar evenzovele schaduwkanten. Het is een geschiedenis van heldendaden en verraad, van glorieuze gebeurtenissen en van rampspoed.
In 2013 is het 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft en 200 jaar geleden dat aan de slavenhandel een eind kwam. ‘Gouden handel’, de debuutroman van Kees Uittenhout speelt daar op in en schetst in de drie verhaallijnen vanuit het toenmalige Holland, Angola en Guyana de rauwe koloniale dramatiek van de handel en misbruik van mensen als ´economisch systeem´. ‘Gouden handel ‘ is een historische roman over de geschiedenis van de slavernij, die begint in Middelburg en Afrika en van daaruit naar Suriname en Curaçao.

Hollander
Kees Uittenhout is volbloed Hollander. Het kan bijna niet anders of in zijn DNA zijn resten te vinden van voorvaderen die zich met slavenhandel of slavernij hebben beziggehouden. Odet Sleeswijk heeft een Surinaamse vader en een Curaçaose moeder. Het kan haast niet anders of in haar DNA zijn resten te vinden van voorvaderen die als slaven op een MCC-schip naar 'De Wilde Kust' zijn getransporteerd. Vanuit dit gegeven is Gouden Handel geschreven, met Kees als schrijver en Odet als zijn muze. Troubadour Bertan is ook volbloed Hollander, groeide op in Turkije, Libië en Dussen en voelt zich Bourgondiër.

Meer info in De Agenda op Woudrichem.net

 

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.