zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Te land... ter zee: 1 april! Aalburg wordt er in gefietst - UPDATE -

21 februari 2013 (door AalburgNet)

AALBURG - 'Te land, ter zee en in de lucht naar Aalburg!' Het bericht afkomstig van ChristenUnie-voorman Wijnand van der Hoeven - dat eerder ook op Aalburg.net verscheen - heeft volgens de redactie van het drukbezochte digitale marktplein een luchtje. Van der Hoeven meldt op zijn blog dat er tv-opnamen aanstaande zijn voor het populaire programma Te land, ter zee en in de lucht. Die opnamen zouden in Aalburg gaan gebeuren. En vooralsnog zonder vergunning.

Het opnamebedrijf Drossaard Media Productions zou zelfs al bouwactiviteiten plegen voor het bekende TROS-programma. Zoals bekend fietsen, glijden, schuiven of rijden kandidaten al dan niet trappend op de meest gevarieerde bouwerken over een helling naar beneden om zo snel mogelijk aan de bel te trekken even verderop. Dat verplaatsen kan overigens ook over een koord. Beroemde spellen zijn onder meer: Fiets 'm d'r in, Tobbedansen, Snel naar de bel, Gein op 't Plein en Hoog en Droog. Dát programma, dáár gaat het over. En dan nu het kritische fileermes...

Vreemd
Wat nu zo vreemd is aan het verhaal van Van der Hoeven dat hij niet rept over de locatie waar gebouwd zou worden. Jawel, hij schrijft: 'langs de provinciale weg, in het buitengebied.' Maar hoe vaag wil je het hebben. Vreemd is verder dat Drossaard Media Productions niet bekend is bij de Kamer van Koophandel. Ook wie googelt komt het bedrijf niet tegen. Maar vindt wel: Archibald Media Group B.V., Drossaard 31 in Naarden.
Verder: waarom zou een gerespecteerde omroep als de TROS illegaal opnames laten maken, althans zo beweert de CU-voorman. Een dergelijk programma is immers een publiekstrekker en dat is wat iedere omroep - en dus ook de TROS, de grootste familie van Nederland - nodig heeft. Kijkers! Dus waarom dan ''stiekem"? Onlogisch, menen wij van de redactie.

Dan de programma's die eerder opgenomen zouden zijn op die "mistige" locatie 'langs de provinciale weg, in het buitengebied.'  Wie heeft ooit van gehoord van Expeditie Romney en Shopping on the second floor? Of van Wie-is-de-Vos? Wij in ieder geval niet. Nou is de redactie van Aalburg.net  niet alwetend, maar voor Expeditie Robinson en Wie-is-de-Mol zitten wij steevast gekluisterd aan de buis... Van der Hoeven is volgens ons even het pad kwijt, zo lijkt het. Of te veel ingenomen door Mitt Romney on tour door de States tijdens de verkiezingscampagne met Obama. Maar dat is ook alweer even geleden. November 2012, voor wie het precies weten wil. De kreet Shopping on the second floor levert al surfend over het internet ook niet zo veel op. Behalve dat The Second Floor - Shopping & Retail een Facebookpagina is van een bedrijf uit de States. Dus: wie lust er nog peultjes. Mist alom.
En dan deze: 'Argumenten van het programma Wie-is-de-Vos dat met deze opnamevergunning oneerlijke concurrentie ontstaat, mogen niet meegewogen worden', zo schrijft Van der Hoeven. 'Waar slaat dit op?', riepen wij  in koor hier op de redactieburelen. Het klinkt leuk, maar het is bovenal "leeg." Er wordt namelijk niets gezegd...

Bellen
Lang verhaal kort: wij twijfelen ernstig aan de juistheid van het blog van Wijnand van der Hoeven. Volgens ons wordt Aalburg er stevig in gefietst, om maar in de sfeer te blijven... Daarom de TROS zelf maar even gebeld. Een vriendelijke dame verbindt ons door met het bedrijf dat de opnames maakt. 'Met SNP Holding, goedenmiddag,' klinkt het vriendelijk. Wij leggen de stem aan de andere kant uit wat de vraag en is en worden doorverbonden met Marlie. Als wij vertellen dat er in Aalburg opnames op de rol staan voor Te land, ter zee en in de lucht, is de allereerste reactïe: "Oh..."  Dan blijkt het hele verhaal "lucht' te zijn. Marlie: "Nee, wij hebben niets in de verkoop op dit moment. Er is niets van waar. en wij zijn toch echt het enige bedrijf dat deze opnames maakt."
Wij bedanken Marlie hartelijk voor haar heldere reactie, vragen toestemming om naam en toenaam te gebruiken en stellen vast dat ons vermoeden juist is. Het bericht is nep en is vast en zeker een (erg vroege) opmaat naar 1 april.

Grappen
Wij concluderen eveneens dat Wijnand van der Hoeven een fantastische duim heeft. Of deze duim zijn lokale politieke carrière zal schaden, hij vermeldt dit nepbericht immers op de website van de ChristenUnie, twittert het bericht door met het CU-logo, is de vraag. "Jokken" mag immers niet in de politiek. Het zal best meevallen... In ieder geval kan Van der Hoeven nu weer gewoon gaan doen waar hij goed in is: politiek bedrijven. Voor grappen zijn in Nederland andere mensen, beter bekend als "cabaretiers." (Foto's TROS)

- UPDATE -
In een reactie op dit artikel stuurt Wijnand van der Hoeven onderstaande uitleg op het waarom van zijn ludieke bericht. Want dat is het.
De CU-voorman wilde een vergelijk maken met wat er kan gebeuren als er buiten bestaande afspraken om gehandeld wordt. De vergelijking die Van der Hoeven maakte was een knipoog naar een actuele, politieke situatie: het wel of niet verlenen van een vestgingsvergunning inzake de komst van een tweede fietsenzaak naar Aalburg.

Onderstaand plaatsen wij met alle plezier - uiteraard! - de reactie van Wijnand van der Hoeven:

(G)één april

De zinsnede,
de schrijver heeft een dikke duim, wil ik graag als compliment aanvaarden. Het gebruik van gelijkenissen is al een oud (bijbels) gebruik. Ook in de Donald Duck worden deze stijlvorm met een knipoog naar de actualiteit vaak gemaakt. Maar mijn verhaal heeft ook een serieuze ondertoon. Want wat als dit nu zou gebeuren met een filmopname of een andere activiteit waar we met elkaar spelregels over hebben afgesproken. Een statement wat past in het vernieuwde handhavingsbeleid van de gemeente.

Omdat het zeker niet de bedoeling was om mensen om die reden om de tuin te leiden. Toen een regionale krant die belde om het nieuws te checken, heb ik gelijk uitgelegd dat het een stijlvorm was. Toen ik via Twitter werd geattendeerd op het verhaal op www.Aalburg.net heb ik ook direct contact gezocht met de content manager om een toelichting te geven.

Een dergelijke satirische inslag verwacht u misschien bij website de Speld, maar niet bij een serieuze partij als de ChristenUnie. Om die reden hebben we nog duidelijker in de kop van het artikel gezet dat het gaat om: Een fictieve weblog in een stijlfiguur (vergelijking) naar een actuele politieke situatie. (Detailhandelbeleid & fietsenzaak).

Mijn excuses naar mensen die op het verkeerde been zijn gezet, en veel tijd hebben besteed om mijn verzonnen facts te checken.

(p.s. zou best leuk zijn als er opnamen worden gemaakt voor het programma in Aalburg )

Wijnand van der Hoeven

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.