zaterdag 22 januari 2022

Alles over Altena

Gebroeders Verschoor verkopen bedrijven

19 februari 2013 (door WoudrichemNet)

ALMKERK - Vrijdag 22 februari aanstaande nemen de gebroeders Verschoor na 75 jaar afscheid van hun bedrijven. Deze zijn verkocht. Burgemeester Petter zal hiertoe de symbolische handelingen verrichten. Aan de Midgraaf 14c in Almkerk is de grote werkplaats ingericht als feestzaal. Iedereen die zaken met de gebroeders Verschoor gedaan heeft, is vanaf 13.00 uur van harte welkom. De conserventak van de gebroeders gaat naar Laarakkers, het loonbedrijf en de akkerbouw gaan naar Art-Jan en Dinie Oomen en Arwin Verschoor neemt de onroerende goederen over, de complete vestiging inclusief de composteerinrichting.

75 jaar geleden startte Arend Verschoor, vanuit zijn ouderlijke boerderij de "Kornhoeve", zijn eerste loonwerkzaamheden. Met paardentractie nam hij land aan om te ploegen. Enkele jaren later werd een dorsmachine aangeschaft. Door de mobilisatie kwam de dorsmachine goed van pas. Na de oorlog ging vader Arend Verschoor zelfstandig verder, los van zijn broer Job Verschoor. Het ouderlijk huis en de "Kornhoeve" werd verlaten. Vader Arend had aan in Dussen een boerderij met bewoners aangekocht op Provinciale weg Zuid 51. Tijdens de wederopbouw groeide het bedrijf enorm.

Groei
Na het overlijden van vader Arend werd in 1977 het loonbedrijf voortgezet door zijn zonen Anton, Bas en Job. Job kreeg als jongste de leiding en bouwde samen met de broers en medewerkers het bedrijf op. Het bedrijf groeide fors. In de oogst en teelten van grovere tuinbouwproducten was vader Arend inmiddels als commissionair begonnen bij Hero, waar later ook Hak Conserven aan toegevoegd werd.

Hak groeide enorm, met name toen de broers net gestart waren. Veel geld werd geïnvesteerd in de oogstmachines voor de conserventeelt. De tocht door Nederland, Zeeland, Flevoland, Noordoostpolder, Drenthe en Groningen was begonnen. In de jaren 80 kwamen hier ook nog Duitsland en België bij. Toen de teelt afnam werd naarstig gezocht naar andere gebieden, zodat de machines voor langere periode ingezet konden worden. Israel, Spanje en Portugal waren de volgende gebieden.
Ook het Loonbedrijf groeide verder evenals het akkerbouwbedrijf.  In 1990 was er 200 hectare in eigendom. Dit waren ook de beginjaren van de omschakeling naar andere bedrijven zoals een fruitteeltbedrijf, kippenhouderij, composteerinrichting en de golfbaan.

Verkoop
De broers werden ouder en de kinderen groter. Voorzichtig werd gedacht aan opvolging. Maar wie was in staat om het geheel te runnen, laat staan over te nemen? De broers: "Reeds tien jaar geleden zijn we tot de conclusie gekomen dat geen van de kinderen in staat gesteld kon worden om het geheel over te nemen." Voorzichtig werd uitgekeken naar andere mogelijkheden, met name voor het conservenverhaal, loonbedrijf, aannemerij en de composteerinrichting. De golfbaan werd hier buiten gehouden. Arwin, de zoon van Job, startte ruim tien jaar terug met net succes zijn eigen onderneming in de groenvoorziening.

Eis
Diverse kopers dienden zich aan. "De laatste vijf  jaar hebben we onderhande-lingen gevoerd met resultaat dat het conservengedeelte verkocht werd." Tegelijkertijd zou ook het loonwerk verkocht worden en deze koop ging niet door. De broers Anton, Bas en Job Verschoor hadden een belangrijke eis: de trouwe medewerkers die al tientallen jaren bij de firma werkten, moesten bij elkaar blijven op dezelfde locatie. Het is de broers uiteindelijk gelukt kopers te vinden met overname van nagenoeg alle personeelsleden. De bedrijven Laarakkers, Art-Jan en Dinie Oomen en de zoon van Job zijn de kopers geworden. (Foto's Familie Verschoor)

Lees meer over:

Almkerk gebroeders verschoor
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.