maandag 29 november 2021

Alles over Altena

Respons op gezondheidsonderzoek GGD is groot

1 februari 2013 (door WerkendamNet)

REGIO -  In september viel bij een groot aantal volwassenen in Brabant een brief met een vragenlijst in de bus. Het ging om een grootschalig onderzoek naar de volksgezondheid. In het GGD werkgebied West Brabant nam maar liefst 42% van de aangeschreven volwassenen (19 t/m 64 jaar) deel aan het onderzoek en maar liefst 55% van de ouderen (vanaf 65 jaar). Eind 2013 zijn de resultaten van het onderzoek bekend.

De vragen gingen  onder meer over ziekten, welbevinden, roken en lichaamsbeweging. Maar ook vragen over sociale contacten, zorg- en welzijnsvoorzieningen en veiligheid kwamen aan bod. De GGD voert dit onderzoek eens in de vier jaar uit in opdracht van de gemeenten. De resultaten dienen als basis voor het lokale gemeentelijk gezondheidsbeleid.

Voor het onderzoek is een willekeurig aantal namen en adressen uit het bevolkingsregister geselecteerd. Deze personen van 19 jaar en ouder kregen een schriftelijke vragenlijst thuisgestuurd met het verzoek deze in te vullen en terug te sturen. Het was ook mogelijk de vragenlijst digitaal in te vullen. Maar liefst 53% van de volwassenen vulde de vragenlijst online in. Van de ouderen was dit 26%.

Om mensen – vanwege kostenbesparing - te stimuleren de vragenlijst online in te vullen, werd elke vijftiende online deelnemer beloond met een cadeaubon ter waarde van vijftien euro. Dit bedrag kon ook worden afgestaan aan een goed doel. In Hart voor Brabant gaf 42% van de winnende deelnemers hun prijs af. Dit leverde € 3.090 op voor het goede doel.

Gemeentelijk beleid
Een goede gezondheid is voor veel mensen belangrijk. Om de gezondheidssituatie van inwoners te verbeteren en activiteiten in de gemeente goed te laten aansluiten bij de behoeften, is informatie nodig. De gegevens uit het onderzoek geven inzicht in de mening van volwassenen over hun gezondheid en de zorg- en welzijnsvoorzieningen. Deze gegevens gebruikt de gemeente vervolgens voor het lokale gezondheidsbeleid en het organiseren van activiteiten. Passen de voorzieningen bijvoorbeeld bij wat mensen nodig hebben om zo gezond mogelijk te leven? Zijn er veranderingen vergeleken met het onderzoek van vier jaar geleden? Komen er in onze regio problemen voor die groter zijn dan elders in het land? Of doen we het juist beter? De resultaten van het onderzoek worden in 2013 gepubliceerd.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.