woensdag 24 april 2024

Alles over Altena

Hoge snelheden in tiende etappe van Dakar 2013

16 januari 2013 (door WerkendamNet)

DAKAR / WERKENDAM - Tijdens de spannende tiende etappe afgelopen dinsdag, pakt de Nederlandse vrachtwagenrijder en Werkendammer Peter Versluis van het Eurol VEKA Man Rally Team weer de zevende plaats in het algemeen klassement van de Dakar Rally. Deze zware etappe over een afstand van 353 kilometer werd gekenmerkt door veel lekke banden bij de favorieten. Versluis had lange tijd uitzicht op de etappewinst, maar door een klapband ging deze winst net aan hem voorbij. Met een knappe inhaalslag wist hij zich uiteindelijk te herstellen van de twaalfde naar de vijfde plaats in de etappe.

De etappe bestond uit veel bochtige delen die werden afgewisseld met lange rechte stukken waar hoge snelheden werden gehaald. De trucks reden door bosrijke omgevingen, uitgestrekte open vlaktes en brede rivieren heen. Dit leverde voor de toeschouwers veel mooie plaatjes op.

De truck van Pascal de Baar werd door een ‘elektronisch probleempje’ bij de waypoints niet meer geklokt, hij kwam deze etappe op een twaalfde plaats binnen en staat nu twintigste in het algemeen klassement. Marcel van Vliet heeft veel tijd verloren met het wisselen van banden en reed de truck naar een achttiende plaats. In het algemeen klassement staat Van Vliet op een mooie achtste plaats.

Betrouwbaarheid            
Versluis zegt blij te zijn dat de wagen werkt zoals die hoort te werken. We hebben tot op heden alleen nog maar preventief onderhoud hoeven te plegen aan onze trucks en daarmee hebben we toch aangetoond dat we de betrouwbaarheid en de snelheid goed samen hebben. “We zitten met onze MAN trucks eigenlijk elke dag wel met één equipe continue te prikken voor ofwel de leiding van de proef ofwel plaats twee of plaats drie, zegt Marcel Pronk, navigator aan boord bij Marcel van Vliet, “het is zó competitief en het zit zó dicht bij elkaar”.

In de voorgaande etappe ging de eerste plek ook net aan Peter Versluis voorbij. “Als mens ben ik behoorlijk tevreden met een tweede positie”, zei Peter Versluis na afloop van de negende etappe, “maar als sportman baal ik dat ik uiteindelijk maar 7 seconden te kort kwam voor een echte overwinning van een etappe van de Dakar”.
 “Ik kijk uit naar de duinen proeven”, zegt Jurgen Damen, navigator aan boord bij Peter Versluis over de elfde etappe die vandaag gereden gaat worden. “Op de snelle proeven valt er veel minder tijd te winnen dan in de duinen. Op die smalle proeven kan je niet snel de weg kwijt raken en in de duinen kan dat wel gebeuren”.

Eurol VEKA Man Rally Team     
Het Eurol VEKA Man Rally Team rijdt dit jaar voor de derde keer de Dakar Rally en heeft drie wedstrijdtrucks rijden die worden bestuurd door Peter Versluis, Pascal de Baar en Marcel van Vliet. Deze trucks worden ondersteund door een groot team van 35 specialisten en zeven servicewagens.

VEKA Racing     
De broers Jan en Peter Versluis zijn de vierde generatie van een Nederlandse scheepvaart familie en beiden zeer actief in de autosport. In de 70-er jaren begon hun vader Piet Versluis in de autosport en zo werd al vroeg het autosportvirus van vader op zoon overgebracht. Of het nu een rally in de Hollandse modder is of een stoffige Dakar, een ding is duidelijk: VEKA en snelheid zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. (Foto Veka Racing)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.