vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Aalburgse Alliantie roept dienstbaar op tot 'waakzaamheid'

5 januari 2013 (door AalburgNet)

AALBURG - In het nieuwe blog op de site van de Aalburgse Alliantie (AA) roept schrijver Cock Dorsman op tot 'waakzaamheid'. Dat als vingerwijzing naar een terugtredende (lokale) overheid die toch vooral niet haar verantwoordelijkheden mag ontlopen. Gezien de plek in de oppositiebankjes zal AA daar - vanuit alle dienstbaarheid - zeker opletten. Maar zij verwachten dat ook van de Aalburgers. Hieronder het relaas van de partij, integraal geplaatst...

"Afgelopen 2 januari was ik met mijn gezin deelgenoot van de nieuwjaarsreceptie van gemeente Aalburg. Waar de concentratieboog van lokaal mediafenomeen Visser-Kieboom niet verder bleek te gaan dan de kwaliteit van de geserveerde hapjes, heb ik ter plaatse aandachtig geluisterd naar de speech van onze burgervader Fons Naterop.  De strekking van zijn betoog was gericht op de toekomstige rol van de lokale overheid: de inwoner zal in toenemende mate zélf zijn/haar richting in de (lokale) maatschappij moeten bepalen. Als je dat plat slaat, klinkt het als: “wij innen de belasting, jullie zoeken het verder zelf maar uit”. Maar, laat me niet te negatief doen, dat  heeft onze burgemeester vast niet bedoeld.

In feite haakte onze burgemeester aan op een nationale tendens. Het ‘voor jezelf’ en ‘voor elkaar’ zorgen is immers ook de grondtoon in de berichtgeving van het huidige kabinet. En dat hoeft niet eens zo verkeerd te zijn als je, net als De Aalburgse Alliantie voorstander bent van een minimale bemoeizucht van de (lokale) overheid bij het doppen van de eigen boontjes van inwoners en ondernemers.

Wat wél van belang is, is dat een dergelijke houding iedereen verplicht tot WAAKZAAMHEID: de wijze waarop de (lokale) overheid nu afstand neemt van haar gebruikelijke betuttelende houding lijkt mooi, maar mag er niet toe leiden dat ze haar verantwoordelijkheden ontloopt. Onze maatschappij, ook dicht bij huis, bestaat immers helaas niet alleen uit mensen die er in slagen om hun ‘eigen boontjes te doppen’. En voor die mensen mag de lokale overheid haar verantwoordelijkheid niet verzaken.

Met het nieuwe jaar komt er ook een nieuw college in het geweer. Nieuwe wethouders zonder ‘erfelijke last’, maar ook zonder al te veel bestuurlijke ervaring. De Aalburgse Alliantie beschouwt dit echter als een positieve ontwikkeling: los van eerdere, ongelukkige ‘pas-op-de-plaats-opmerkingen’ tijdens de formatie, vertrouwen we erop dat dit college de kracht in zich herbergt om meters te maken. Als dat niet zo is dan zullen we dat  openhartig afstraffen. Maar de eerste dwingende boodschap aan het nieuwe college is:  houdt oog voor juist diegenen die houvast zoeken bij een zorgende overheid. Laat ze niet vallen, want uiteindelijk gaat het erom dat we met z’n allen gelukkig zijn. Namens de gehele Alliantie wens ik u een gezond en gelukkig 2013!"

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.