vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

CU en PvdA in zaak Potters: 'lessen leren"

17 december 2012 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - De fracties van PvdA en ChristenUnie (CU) geven in een persbericht een 'verhledering' over hun rol en positie in de zaak Jan Potters. In eerdere verklaringen hebben beide fracties aangegeven gedurende het juridisch proces terughoudend te zijn, maar na afloop ten volle de controlerende taak die de raad heeft jegens het college, op te zullen pakken. Beide fracties willen dan ook recht doen aan de vele vragen die breed leven ten aanzien van deze kwestie in de gemeente Werkendam. Het persbericht wordt integraal gepubliceerd:

"De fractievoorzitters van PvdA en ChristenUnie hebben in het presidium gevraagd om een openbaar verantwoordingsdebat in de raad naar aanleiding van de kwestie Potters, maar de fractievoorzitters van CDA, SDc en SGP gaven daaraan op voorhand niet hun medewerking. Daarom zullen de fracties van PvdA en ChristenUnie alsnog formeel een verzoek tot agendering richten aan de voorzitter van de raad. Naar verwachting zal dit officiële verzoek in de raadsvergadering van 18 december in stemming gebracht worden. Wordt het verzoek aangenomen dan zal het debat over de kwestie Potters hoogstwaarschijnlijk plaats gaan vinden in de eerstvolgende raadsvergadering na afloop van de gerechtelijke beroepstermijn. Via deze persverklaring willen beide fracties nogmaals aangeven dat zolang de zaak, zoals dat het heet "onder de rechter lag" er niet over gesproken kon worden, omdat het hier een persoonlijke zaak betrof.

Openbaarheid
Nu de rechter een uitspraak heeft gedaan is er wel de mogelijkheid en de noodzaak om dit onderwerp in een raadsvergadering aan de orde te stellen. Daarom willen de fracties van de CU en de PvdA een openbaar raadsdebat wijden aan de manier waarop het proces is gelopen.
De fractievoorzitters van de CU en de PvdA hebben gedurende het proces de aanpak van de zaak Potters regelmatig aan de orde gesteld in het fractievoorzittersoverleg, maar daar bleek, tot op heden, geen bereidheid om het kritische gesprek met het college aan te gaan. Door de politie-inval in zijn bedrijf en in zijn huis en door publicaties van Potters zelf is de zaak in de openbaarheid gekomen. Hierdoor ging het niet alleen meer over een ambtenaar, maar had dit een olievlekwerking voor de hele gemeente. Al met al voldoende reden om dit in de openbaarheid aan de orde te stellen.
De fracties van PvdA en ChristenUnie willen in het debat met het college opheldering over de vragen die leven over het voortraject dat aan de schorsing en het ontslag vooraf ging. Bij de fracties leven vragen of de inzet van de vertrouwenspersoon binnen de ambtelijke organisatie of een professionele bemiddeling van buiten, wellicht verdere escalatie hadden kunnen voorkomen.

Vragen
Voorts hebben beide fracties vragen over de rol van de gemeentesecretaris, de gemaakte kosten en de effecten van de kwestie Potters op de gemeentelijke organisatie.De fracties van PvdA en CU hebben niet de intentie om het gemeentebestuur te beschadigen. Beide fracties vinden het belangrijk dat het college zich openlijk kan en wil verantwoorden en door openheid van zaken te geven, de raad en de burger inzicht te geven in gemaakte keuzes. Beide fracties willen samen met het college bezien hoe uit deze situatie lessen geleerd kunnen worden voor de toekomst."

Lees meer over:

CU pvda potters persbericht
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.