vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Kindercentra Aalburg krijgen Groen Licht!-certificaat

14 december 2012 (door AalburgNet)

AALBURG - Op 17 december 2012 zal Yvonne Baart (ontwikkelaar en projectleider Groen Licht!) de eerste verkeerscertificaten uitreiken aan kinderdagverblijven en peuterspeelzalen in de gemeente Aalburg. Zij ontvangen dit certificaat ‘Groen Licht’ omdat zij op meerdere manieren hebben laten zien dat ze de verkeersveiligheid en verkeerseducatie van jonge kinderen bevorderen en daar ook de ouders bij betrekken.

De gemeente Aalburg zet in op verkeersveiligheid voor alle burgers en vergeet daarbij de jongste inwoners niet! Zodra een ouder met zijn kind de deur uitgaat, nemen ze beiden immers al deel aan het verkeer. Of dat nu in de wandelwagen, op de fiets of in de auto is. Dat betekent echter nog niet dat iedere volwassene die met kinderen op pad gaat, deze situatie ook gebruikt om kinderen op te voeden tot veilige verkeersdeelnemers.

Juist op jonge leeftijd zijn kinderen erg gevoelig voor het inslijpen van goede gewoontes en ook op heel jonge leeftijd nemen ze al veel waar, van wat er in hun omgeving gebeurt. Om veel ouders en opvoeders van jonge kinderen en natuurlijk de kinderen zelf  te bereiken zijn peuterspeelzalen en kinderdagverblijven (de kindcentra) een belangrijke schakel.

JONGleren
Tijdens een verkeersthema leren de kinderen al veel over wat veilig is en wat niet, over rood en groen, over oversteken en goed uitkijken. Bovendien worden ouders  bewust gemaakt van hun  rol in de verkeersopvoeding van de kinderen. Zij krijgen informatie en tips en worden op de hoogte gehouden van wat hun kinderen al leren in het thema. Ouders hebben niet altijd in de gaten dat zelfs hun jonge kinderen al veel leren van het verkeersgedrag van anderen. Snel even door rood lopen, want dat heeft mijn kind toch nog niet in de gaten is geen optie! Ook jonge kinderen pikken dat al op. Het goede voorbeeld geven, praten met je kind over wat je doet in het verkeer, het helpt om kinderen tot veilige verkeersdeelnemers op te voeden.

Via het project JONGleren in het verkeer, dat op de peuterspeelzalen en kinderdagverblijven heeft plaatsgevonden, heeft Edux Onderwijsadvies alle pedagogisch medewerkers geschoold op dit thema. Ook hebben er ouderbijeenkomsten verkeer plaatsgevonden met medewerking van Edux.

Verkeerslabel of verkeerscertificaat

De kindcentra kunnen de certificering op verschillend niveau behalen, afhankelijk van de wijze waarop ze aan de gevraagde criteria voldoen. Een certificaat kan behaald worden als een kindcentrum aantoont dat het structureel werkt aan een aantal verkeerseducatie- en- veiligheidsaspecten. Hierbij valt te denken aan het jaarlijks aanbieden van verkeersactiviteiten aan de kinderen, het werken aan een verkeersveilige omgeving én het betrekken van de ouders.

Voor kindcentra die kunnen aantonen dat zij structureel en op hoog niveau voldoen aan veel aspecten van verkeerseducatie en -veiligheid, is er zelfs een label beschikbaar. Dit wordt zichtbaar gemaakt door een mooi perspex bordje aan de gevel van het pand.

De kindcentra leveren middels een portfolio het bewijs dat zij het certificaat of label waardig zijn.

Het idee voor het verkeerscertificaat GROEN Licht komt voort uit de samenwerking van Edux Onderwijsadvies met diverse gemeenten in Brabant, o.a. naar aanleiding van gesprekken met peuterspeelzalen en kinderdagverblijven over een goede borging en verbreding van het project JONGleren in het verkeer dat zij sedert enkele jaren op hun locaties uitvoeren.

Gemeenten en Edux Onderwijsadvies hebben goede ervaring met het BVL, het Brabants verkeersveiligheidslabel. Ook sommige kindcentra waren bekend met deze systematiek vanwege hun samenwerking binnen brede schoolverband. Daarom is gezocht naar een manier waarop ook de kindcentra op een vergelijkbare wijze uiting kunnen geven aan hun inzet voor de verkeerseducatie en verkeersveiligheid van jonge kinderen.

Aalburg is de vierde gemeente in Nederland waar deze certificering plaatsvindt.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.