vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

Waterschapslasten stijgen maar beperkt

3 december 2012 (door AalburgNet)

REGIO - Waterschap Rivierenland heeft op 30 november de begroting voor 2013 vastgesteld. De totale belastingopbrengst van het waterschap neemt in 2013 toe met 2,5 %.

In deze begroting staat wat het waterschap wil uitgeven in 2013 om aan zijn taken te kunnen voldoen, en welke inkomsten er zijn. Uit de begroting 2013 vloeien de waterschapsheffingen voort. Met de opbrengst van deze heffingen betaalt Waterschap Rivierenland de aanleg en het onderhoud van dijken en kades, het beheer van sloten, vaarten en grachten in het rivierengebied en de zuivering van afvalwater. Ook dit jaar weet het waterschap de stijging van de waterschapsheffingen te beperken. Stijgende lasten voor het waterschap

Waterschap Rivierenland krijgt in 2013 te maken met stijgende lasten. Zo zorgen zaken zoals inflatie en loonontwikkeling ieder jaar voor een verhoging van de lasten. Daarnaast stijgen ze in 2013 als gevolg van het besluit tot het verhogen van de BTW. Het waterschap streeft ieder jaar naar het beperken van de stijging van de heffingen. Door bezuinigingen heeft het waterschap het effect van de inflatie volledig weten te compenseren en de effecten van de BTW-verhoging met de helft.
Waterschap Rivierenland blijft zoeken naar mogelijkheden om de waterschapslasten te beperken. Bijvoorbeeld door meer samenwerking met medeoverheden, uitbesteding van werk en scherpere aanbesteding.

Tarieven

Het beheergebied van Waterschap Rivierenland strekt zich uit over een deel van de provincies Gelderland, Brabant, Zuid-Holland en Utrecht. De taken die het waterschap uitvoert zijn in de diverse provincies niet helemaal gelijk. Zo zorgt het waterschap in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden ook voor de polderwegen buiten de bebouwde kom. Daardoor verschillen de waterschapstarieven in Zuid-Holland en Utrecht van de rest van het gebied. De volgende tarieven gelden in 2013:

Soort

Tarief Gelderland en Noord Brabant

Tarief zuid Holland inclusief wegen

Zuiveringsheffing

€52,75 per vervuilingseenheid

€52,75 per vervuilingseenheid

Ingezetenenomslag (inwoners)

€72,43 per woonruimte

€111, 44 per woonruimte

Gebouwd (eigenaren van huizen binnendijks)

0,03740% (van WOZ-waarde)

0,05005% (van WOZ waarde)

Ongebouwd (eigenaren van grond binnendijks)

€64,94 (per hectare)

€73, 14 (per hectare)

Natuur (binnendijks)

€4.04 (per hectare)

€5,06 (per hectare)

Een gemiddeld gezin met een eigen woning (WOZ waarde € 250.000) in het gebied van Waterschap Rivierenland betaalt in 2013 in totaal € 324,- aan waterschapslasten. Dit is een stijging van 2% ten opzichte van 2012. Voor een gemiddeld gezin met een eigen woning in het gebied Alblasserwaard en Vijfheerenlanden bedraagt de aanslag € 395,-. De aanslag is daar hoger dan in de rest van het gebied, omdat Waterschap Rivierenland er ook zorgt voor de polderwegen buiten de bebouwde kom. Ten opzichte van 2012 stijgen de waterschapslasten voor een gemiddeld gezin met 1,4%.

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.