donderdag 25 april 2024

Alles over Altena

AalburgFM wordt Oké FM - Metamorfose compleet

30 november 2012 (door AalburgNet)

AALBURG - De stekker is eruit. Aalburg FM is met ingang van vandaag 12:00 uur gestopt. Burgemeester Fons Naterop had het onverdeelde genoegen de zender op 'zwart' te zetten. Middels een schitterende jingle kwam er aansluitend een 'vette ruis' uit de speakers, om na 3 seconden door te starten met de woorden: 'Denk je nou echt dat wij gek zijn?' Daarmee was de originele lancering van een compleet nieuwe zender een feit: Aalburg FM werd Oké FM.

Waarom? De omroep van de gemeente Aalburg kreeg niet zozeer een nieuwe naam, maar wilde af van het imago 'piratenzender', 'amateurs', 'alleen maar lokaal'. Het station wil op een professionele manier radio gaan maken door een 'jong, fris' geluid en een 'zender met ballen zijn' zoals een van de medewerkers sprak. Om de grenzen letterlijk de verbreden kwam er ook een nieuwe frequentie bij: 105.3 FM naast de vertrouwde 106.4 FM. Met name de gebieden richting Meeuwen en Eethen kunnen het station nu beter ('met minder ruis') ontvangen. Met een nieuwe naam, nieuwe uitstraling en compleet nieuwe vormgeving, meer nieuws, meer interactie wil de zender een totaal nieuwe weg inslaan.

Campagne geslaagd

Dát is direct de reden waarom er twee weken geleden slechts een eenvoudig bericht op Facebook verscheen: 'AalburgFM stopt.' Het bestuur koos bewust voor deze aanpak, omdat men wilde voorkomen dat het luisterend publiek de omzetting zou uitleggen als een 'simpele naamswijziging', aldus Henri Verhagen die namens het bestuur de persverklaring voorlas. 'Alleen de impact die dát veroorzaakte, heeft het bestuur verrast. Wij hadden dat niet ingeschat,' legde hij desgevraagd uit. Het bestuur wilde echt alle spreekwoordelijke poriën open krijgen om de veranderingen rond de zender helder voor het voetlicht te krijgen. In die zin is die campagne geslaagd, temeer daar via de diverse media stevig gespeculeerd werd.
Bang voor imagoschade is Verhagen wat minder. Natuurlijk begrijpt hij dat luisteraars mogelijk teleurgesteld zijn, zich bij de neus genomen voelen. 'Tegelijkertijd', voegt hij er aan toe, 'zijn wij niet weg en blijven wij ons vernieuwd richten op de doelgroep die van Nederlandstalige muziek houdt. Wij blijven van en voor de luisteraars.'
In de eerdere persverklaring - die integraal de ether inging - gaf Verhagen al aan de interactie met het publiek juist te willen vergroten. 'Dat geldt ook voor de overheid en de ondernemers. Vandaar dat we de achterliggende periode al te vinden waren op Open Coffee Altena en Bedrijvenmarkt Aalburg bijvoorbeeld.' Een voorbeeld van de wijze waarop het station haar grenzen wil verbreden. En letterlijk gebeurt dat - zoals gezegd - middels de105.3 FM. De zender is nu ook prima te ontvangen in de Langstraat en de Bommelerwaard. Op deze manier is eveneens aan adverteerders een beter platform te bieden.
'Met de start van Oké FM wil de Aalburgse Omroep Stichting, de overkoepelende stichting, ook verder gaan dan alleen gemeente Aalburg. Oké FM moet het station worden voor iedereen met de grootste hits van toen en nu en het beste van eigen bodem als station voor West-Brabant dat wereldwijd is te beluisteren via de livestream,' besluit Verhagen wervend die als kersverse bestuurder de marketing en de communicatie in zijn pakket heeft. Zelf blijft hij op de zender te horen via de Vrijdagavondshow. Hiermee staat hij op overigens 7 december op de Markt in Aalburg.

Samenwerking

Eerder wenste Fons Naterop de zender alle goeds toe voor de toekomst. De eerste burger is van mening dat Aalburg FM veel heeft betekend voor de gemeente Aalburg. Tegelijkertijd begrijpt hij dat de zender een professionaliseringsslag wil maken. Op die manier verankert het station zich nog beter beter bij toekomstige ontwikkelingen. In dat verband blijkt het bestuur ook nagedacht te hebben over de situatie als de subsidie onverhoopt zou wegvallen, een pot met geld, waar men nu niet zonder kan. Daarom sluit men niet uit ooit nog eens commercieel te gaan. Dat geldt ook voor een eventuele samenwerking - hoe dan ook - met andere regionale zenders. Verhagen daarover: 'Wij sluiten niets uit. In dat licht vind ik het geweldig dat de collega's van Radio AFM hier vanmorgen ook waren.' Berichten op een lokale site al zou de Aalburgse Omroep Stichting met niemand wensen samen te werken, wimpelt hij af als 'grote onzin' en 'uit de lucht gegrepen.' Hij kent dat bericht ook: 'Wij willen meer nieuws gaan brengen, meer inspelen op de actualiteit. Je zou dan bijvoorbeeld kunnen samenwerken door een gezamenlijke verslaggever op locatie. Nogmaals wij sluiten niets uit.' De groei van OkéFM - lees ambitie - heeft kennelijk geen grenzen. En dat past dan weer prima bij een station dat 'jong en fris' wil zijn en 'ballen' heeft...

Bestuur
Een andere verandering is de uitbreiding van het bestuur van Omroep Aalburg. Henri Verhagen, Arthur Kruyt, André van Ballegooien, Huib de Groot en Rian van Loon vormen het vijfkoppige bestuur. “Wij misten de nodige slagkracht. Nu kunnen we de taken beter verdelen en hoeven niet twee man alles te doen.”

www.oke.fm

(Bij de foto's: Burgemeester Naterop spreekt zijn waardering uit voor het verleden AalburgFM. (links) Direct na de lancering van OkéFM wordt de nieuwe huisstijl gepresenteerd: jong & fris... - Foto's Aalburg.net)
 

En voor wie het hele verloop van de informatie- en speculatiestroom nog eens wil teruglezen, onderstaand de linken naar eerder verschenen items...

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.