donderdag 25 april 2024

Alles over Altena

Kindercentra Aalburg Uk- en Puk-gecertificeerd

12 november 2012 (door AalburgNet)

AALBURG - In de afgelopen periode hebben de leidsters van de peuterspeelzalen en kindercentra in Aalburg deelgenomen aan de trainingen voor de implementatie van Uk en Puk. Op 15 november 2012 worden aan de deelnemers de certificaten uitgereikt en worden de medewerksters in het zonnetje gezet. Dit gebeurt in de raadzaal van het gemeentehuis van Aalburg door wethouder Jan Spuijbroek, aanvang 19.30 uur.

In de afgelopen jaren is er veel gedaan om de kwaliteit van de peuterspeelzalen verder te verhogen. Ook van de kindercentra wordt een steeds grotere professionaliteit gevraagd. Daarom zijn er in samenwerking met de besturen van de peuterspeelzalen en de kindercentra binnen de gemeente Aalburg in 2009 afspraken gemaakt over de kwaliteitsverhoging van peuterspeelzalen en kindercentra. Besloten is om binnen deze organisaties een peutervolgsysteem te gaan gebruiken. Gekozen is voor het peutervolgsysteem van KIJK!. Aansluitend daarop hebben de medewerksters van de kindercentra en de peuterspeelzalen een training gevolgd voor het VVE-programma Uk en Puk. Met inzet van Uk en Puk kunnen kinderen worden gestimuleerd op een aantal ontwikkelingsgebieden. De eerste stapjes op het gebied van taal/spraakontwikkeling, ontluikend rekenen en sociaal-emotionele vaardigheden komen allemaal aan bod. Daarnaast wordt ook de motorische en zintuiglijke ontwikkeling gestimuleerd. De peuterspeelzalen en de kindercentra in Aalburg werken dus met twee programma’s waardoor kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar kunnen worden gevolgd en optimaal kunnen worden begeleid en gestimuleerd.

Ondersteuning
Zo kan er eerder in beeld komen of de ontwikkeling van een kind naar wens verloopt of dat er extra ondersteuning geboden moet of kan worden op het gebied van taalontwikkeling of op motorisch - en op sociaal emotioneel gebied. Als dat het geval is kan er dus eerder professionele hulp worden ingeschakeld. En dat is in het belang van het kind. Daarnaast is nu de doorgaande lijn met de basisschool verder geoptimaliseerd. Kinderen kunnen hierdoor gemakkelijker doorstromen naar de basisschool.

Met de implementatie Uk en Puk is weer een stap gezet. Met de besturen van de peuterspeelzalen en de kindercentra worden jaarlijks afspraken gemaakt voor verdere deskundigheidsbevordering van de pedagogisch medewerksters. De landelijke ontwikkelingen rond de peuterspeelzalen en de kindercentra in het kader van het (landelijke) onderwijsachterstandenbeleid, blijft ook in de komende jaren de aandacht vragen van alle betrokken partijen. 

Lees meer over:

certificaten uk en puk
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.