vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

SGP blikt terug op crisis

8 november 2012 (door AalburgNet)

AALBURG - SGP Aalburg blikt op de partijsite terug op de gebeurtenissen van de achterliggende periode waar een breuk in de coalitie het begin van de bestuurlijke crisis aankondigde op het vertrek van wethouder Loes Lijmbach.

"In 2010 zijn we als coalitie van BAB, CDA  en SGP gestart omdat dit het meest recht deed aan de uitslag van de verkiezingen. Al vrij snel werd echter duidelijk dat er van een ‘verstandshuwelijk’ sprake was en dat is natuurlijk niet de meest briljante basis. Niettemin is geprobeerd om de coalitie werkbaar te houden, waarbij het belang van Aalburg steeds voorop stond. Haast als vanzelf betekende een en ander wel dat het zo nu en dan behoorlijk moeite kostte om als voltallige coalitie eensluidend te zijn. Dat begon al met  de besluitvorming rond het nieuwe zwembad. Deze zat en zit ons niet lekker. Maar er is uiteindelijk democratisch besloten en we zullen daar niet meer op terug komen. Er is echter meer dan alleen een zwembad. 

We hebben wethouder Lijmbach binnen het college ervaren als een over het algemeen kundig bestuurder, maar … het ambitieniveau wat zij nastreefde en met haar het voltallige college, was als een voortdenderende trein die nagenoeg niet te remmen bleek. Om met tact tot oplossingen te komen bleef in dit college onzichtbaar. Zelfreflectie leek niet in het woordenboek voor te komen. Geduld daarmee is eindig en vertrouwen geraakt op. Tot overmaat van ramp blijkt dan vorige week ook op een onverantwoorde wijze om te zijn gegaan met procedures. De emmer loopt eenmaal over. Het resultaat heeft een ieder tot zich kunnen nemen. Het zou ook niet eerlijk zijn om alles aan wethouder Lijmbach toe te schrijven, al had ze wel een prominente of misschien wel dominerende rol  in het geheel.

Nog even wat betreft het onderwerp waarop het mis ging  met de coalitie  het volgende;  De oorzaak van de breuk in de coalitie is niet het raadsvoorstel lening Achilles, maar het voorstel was wel de bekende druppel … Het raadsvoorstel om in eerste instantie Achilles via de gemeente bij de BNG en later rechtstreeks bij de BNG, maar wel met een volledige garantstelling van de gemeente te laten lenen is door de fractie  uit en ten treuren  uitgekauwd. Alle mogelijke gevolgen en bijeffecten zijn de revue gepasseerd. Uiteindelijk   balanceer je met z’n vieren over een  smalle balk waarbij de een rechts en de andere links afspringt.   Dat levert naar buiten niet het meest fraaie beeld, maar feitelijk zijn  intern de verschillen kleiner dan ze lijken. We gaven elkaar de ruimte om een persoonlijke afweging te maken voor wat betreft de nodige rugdekking voor het college.
Deze coalitie is begonnen met de leus:  Creëren en Beheren. Helaas is het uitgedraaid op gevaarlijk veel creëren, maar ook riskant weinig beheren.  En dat vroeg uiteindelijk om een halt." Aldus de fractie van SGP Aalburg.

Lees meer over:

politiek sgp coalitie BAB crisis
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.