woensdag 10 augustus 2022

Alles over Altena

Kaarsen voor Codlea te koop op Bedrijvenmarkt Aalburg

6 november 2012 (door AalburgNet)

MEEUWEN / WIJK EN AALBURG - Stichting Samen voor Codlea krijgt ook een plekje op Bedrijvenmarkt Aalburg, vrijdag en zaterdag aanstaande. Dick Spek uit Meeuwen benaderde eerder het bestuur van Ondernemersvereniging (OV) Aalburg met de vraag of 'zijn' stichting kaarsen mocht verkopen afkomstig uit het dagactiviteitencentrum (DAC) in het Roemeense Codlea.

Dick Spek: 'Wij zoeken steeds naar mogelijkheden waar veel mensen bij elkaar komen om de kaarsen aan de man te kunnen brengen. Dit jaar blijken de mogelijkheden beperkt om ergens te gaan staan. Zo gaat Moonlight Shopping in Wijk en Aalburg niet door en ook de Kerstmarkt in Genderen zal er dit jaar niet zijn. De bedrijvenmarkt leek ons een prima kans. Wij zijn dan ook heel blij dat de gelegenheid geboden wordt door OV Aalburg."

De uitdaging: 10.000 kaarsen verkopen
Spek staat met 'zijn' stichting voor de uitdaging om maar liefst 10.000 kaarsen aan de man te brengen. Die challenge begon vorig jaar. Met alle vrijwilligers wil hij zich inzetten om de mensen met een handicap in Codlea de gelegenheid te geven een deel van de exploitatiekosten van het centrum zelf te verdienen. "Dat zal ook zeker lukken wanneer mensen hier kaarsen kopen die door hen daar gemaakt zijn."

De grondstoffen die in deze kaarsen worden verwerkt, zijn van een prima kwaliteit (Gildewerk Haarlem). De kaarsen worden mooi afgewerkt en indien gewenst leuk verpakt. Dick Spek: "Een uitstekend en betaalbaar idee voor een kerstpakket of kerstattentie èn een prima idee om goed te doen voor Roemenen met een handicap. Bij ons thuis in Meeuwen hebben wij een grote voorraad kaarsen. Mensen die tussentijds kaarsen willen kunnen ook altijd aankloppen op Hoog Meeuwen nummer 19. Wij helpen graag!" Dan zegt Spek glimlachend dat "veel mensen hun gekochte kaarsen vaak niet opbranden, omdat die zo mooi zijn..."  

Hulp
Stichting Samen voor Codlea werd eind 2003 opgericht om het Roemeense initiatief te ondersteunen mensen met een handicap met hun ouders of verzorgers in Codlea en omgeving te verlossen uit hun isolement en tegelijkertijd hun integratie en participatie te bevorderen. Aan de oprichting van de stichting gingen verschillende bezoeken van Judith Bok uit Werkendam en Piet van der Pol uit Heusden aan Codlea vooraf.
Tijdens deze bezoeken werd besloten de hulpvraag te peilen onder mensen met een handicap en hun families in Codlea. Dat gebeurde in 2002. Toen bleek een grote behoefte te bestaan aan (met name niet-materiële) hulp. Aansluitend werd in 2003 Stichting Samen voor Codlea opgericht.

Piet van der Pol schreef eerder: "In 2001 raakten wij nauw betrokken bij de omstandigheden van mensen met een handicap, psychisch zieken en Roma/zigeuners uit Codlea in Roemenië, allemaal ernstig achtergestelde mensen. Geleidelijk keert de medemenselijkheid terug in de Roemeense samenleving, die werd mismaakt door een onmenselijk regime. Codlea is een verhaal over een strijd die wij nog elke dag samen met de Roemenen voeren en die anderen na ons zullen moeten blijven voeren, maar waarvan de overwinning vaststaat."

Acties
De vrijwilligers van Stichting Codlea deden en doen meer dan alleen kaarsen aan de man brengen. Zo liep men eerder van Amsterdam naar Codlea (3200 kilometer) om geld in te zamelen, plukte men zeven weken appels om geld te verdienen, collecteerde men 100 dagen in 21 dorpen en geeft men regelmatig lezingen en gastlessen door het hele land.

Wie meer wil weten gaat naar www.samenvoorcodlea.nl of neemt contact op met Dick Spek: dick.spek@hetnet.nl

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.