vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Raadsvoorstel zorgt voor coalitiecrisis

30 oktober 2012 (door AalburgNet)

AALBURG - Coalitiepartijen SGP, BAB en CDA in de gemeente Aalburg liggen stevig met elkaar overhoop. De gemeente had besloten om voor 600.000 euro garant te staan inzake een lening van Achilles Veen voor de nieuwe accommodatie aan de Groenweg. ChristenUnie steunt het garantievoorstel van het college. De partij geeft dat  'zorgvuldig overwegen' de doorslag heeft gegeven.

Op de site van ChristenUnie Aalburg worden die overwegingen opgesomd:

  • "De voorgeschiedenis: Al jaren is de gemeente met Achilles Veen in gesprek tot verplaatsing. De gemeente heeft besloten om Achilles Veen te verplaatsen in het kader van het plan Veense Plassen. Hierdoor is er sprake va een unieke situatie.
  • De financiële gevolgen: Als het voorstel niet was aangenomen dan is de kans bijzonder groot dat Aalburg vele honderduizenden euro’s aan rentelasten en subsidies zou mislopen. Wij vinden het onverantwoord om deze kosten door de burger te laten betalen.
  • De beperkte risico’s van garantstelling: De accountant noemde de risico’s van garantstelling zeer beperkt. Dit komt mede doordat de boeken van Achilles geen vreemde feiten laten zien en Achilles met zeven extra garantstellers is gekomen.
  • De club leent rechtstreeks van de BNG en niet, zoals oorspronkelijk het idee was, van de gemeente. De gemeente gaat dus niet als bank optreden.
  • Achilles Veen heeft een belangrijke maatschappelijke rol in het dorp Veen. Voor ons is leefbaarheid en voldoende voorzieningen een speerpunt.
  • De club is bereid om met de gemeente na te denken over haar maatschappelijke rol, een wens van de ChristenUnie. De extra kantine inkomsten komen vooral door een sponsorhome en verhuur van de ruimte en niet door de drankconsumptie per bezoeker te willen verhogen. Het voorstel werd aangenomen met acht stemmen voor en zes stemmen tegen."

Het voorstel kreeg uitiendelijk de steun van het CDA (2), SGP (3), ChristenUnie (2) en PVDA (1). Tegen stemden BAB (2), Ideaalburg (1), Aalburgse Alliantie (1), VVD (1) en één raadslid van de SGP. Eén CDA-raadslid onthield zich van stemming.

Coalitiecrisis 
Opvallend waren de keiharde aanvallen van Dert Vlaander (SGP) en Pim Bouman (BAB) aan het adres van wethouder Loes Lijmbach. Haar werd “falend beleid, doordenderen ,“irriterend beleid, informatie achterhouden, onverantwoorde risico’s, onvolwassen gedrag” en “slechte en onzorgvuldige communicatie” verweten. Er werden tot zes keer toe excuses geëist door coalitiepartij BAB. Toen deze niet gegeven werden was het niet genoeg om de afkeuring uit te spreken, maar werd door de BAB hierover een motie van afkeuring ingediend. 
De VVD toonde zich zeer verbaasd over de gang van zaken en sprak van een "partij poker". De motie kreeg steun van SGP (2/4), BAB (2), VVD (1), Ideaalburg (1) en Aalburgse Alliantie (1). Tegen stemden partijen CDA (2), ChristenUnie (2) , PVDA (1) en (SGP 2/4). Doordat één raadslid van het CDA zich onthield van stemming is de stemming gestaakt met zeven stemmen voor en zeven stemmen tegen. Dit houdt in dat bij de volgende vergadering de motie opnieuw in stemming wordt gebracht.

Opinie ChristenUnie
"Er is gisteren aangestuurd op een crisis. Dergelijke kwalificaties en de toonzetting kunnen niet zonder gevolgen blijven. De geloofwaardigheid van de coaltiesamenwerking is aangetast. Wij betreuren de sfeer en de crisis die gisteravond is ontstaan. Deze crisis en sfeer legt ook een grote druk op de bestuurbaarheid van Aalburg en brengt de zelfstandigheid van Aalburg in gevaar. Wij wachten de overwegingen van het college af." (CU)

Lees meer over:

Achilles Veen college crisis
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.