maandag 29 november 2021

Alles over Altena

Handhavingsactie electrisch afval gaat van start

5 oktober 2012 (door WerkendamNet)

REGIO - Afgedankte elektrische apparaten (e-waste) moeten apart ingezameld worden. Wanneer de apparaten in verkeerde handen komen, worden ze vaak uitgevoerd naar de Afrikaanse en Aziatische landen. De stortplaatsen daar worden vaak door kinderen bezocht om bruikbare onderdelen op te speuren. Zij ontmantelen de e-waste en dat is slecht voor hun gezondheid, maar ook voor het milieu. In de provincie Noord-Brabant start in september een actie om ervoor te zorgen dat winkeliers de elektrische apparaten die zij innemen op een goede manier afvoeren.

Winkeliers die elektrische apparaten verkopen zijn verplicht om de afgedankte apparaten bij aankoop van nieuwe in te nemen. Wanneer zij ervoor zorgen dat afval niet in handen van illegale handelaren terecht komt voorkomen we het uitvoeren van dit afval naar ontwikkelingslanden. De afdankertjes zijn namelijk erg goed te recyclen. In Nederland organiseert bijvoorbeeld de stichting Wecycle de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten. Grondstoffen worden hierdoor behouden en schadelijke stoffen komen niet in het milieu terecht.

Handhaving
In oktober krijgen de winkeliers in een groot gedeelte van Brabant een brief en een folder met informatie over juiste inzameling van elektrisch afval. Zij zijn verplicht om het op een goede manier af te voeren. Handhavers van de deelnemende gemeenten zijn opgeleid in deze wetgeving, zodat ze de winkeliers hierop kunnen gaan controleren. Dit is een maatregel om de uitvoer van elektrisch afval te verminderen.

Inzamelpunten
In iedere gemeente zijn er inzamelpunten voor afgedankte elektrische apparaten. Zo kun je vaak hiervoor bij een bouwmarkt terecht en ook de milieustraat in iedere gemeente neemt het gratis in. Daarnaast is de winkel waar u een nieuw apparaat koopt verplicht om het oude in te nemen. Zorgt u er dus zelf ook voor dat uw apparaat op een goede plek terecht komt. Samen pakken we het probleem pas echt aan! 

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.