zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

Ondernemers blijken 'verassend' duurzaam en creatief

10 september 2012 (door WerkendamNet)

WERKENDAM -  De cursus Duuzaam Ondernemen mag geslaagd genoemd worden. Wethouder Prosman reikte op 6 september aan twaalf ondernemers uit de gemeente Werkendam op de laatste cursusbijeenkomst het certificaat uit. Hij werd door één van de deelnemers verrast met een indrukwekkende opsomming van de eerste resultaten.

De verschillende projecten die de deelnemers al tijdens de cursus in hun bedrijf hebben ingezet, toonden aan dat de cursus vooral erg praktisch en resultaatgericht is, maar ook het enthousiasme voor duurzaamheid erg groot is. Met soms eenvoudige, soms creatieve, maar altijd op de instelling passende maatregelen, leverden zij het bewijs dat duurzaamheid loont. Ook voor de eigen portemonnee.

De duurzame ingrepen op korte termijn, zoals onder andere de inzet van led verlichting, bewegingsmelders en cursussen het nieuwe rijden, springen het meest in het oog. Maar de deelnemers kregen ook de gereedschappen om een goed lange termijnplan op te stellen. Daarbij wordt aandacht besteed aan een groot aantal aspecten: energieverbruik, koeling, verwarming, bedrijfs- en productieafval, de CO2-uitstoot van het wagenpark, manieren om personeel te stimuleren zelf met innovaties te komen. Een centraal onderdeel in de cursus is de milieubarometer, een handige internetapplicatie die de kosten en de milieueffecten met elkaar verbindt. Tijdens de cursus leren de ondernemers hoe eenvoudig het instrument te gebruiken is. Aan de hand van gegevens over energie, water, afval, emissies, transport en eventueel papierverbruik, toont het de totale milieuscore van het bedrijf, een kostengrafiek, een CO2-meter en efficiency-indicatoren. Ook is het mogelijk een branchevergelijking te maken en zo te profiteren van elkaars kennis en ervaringen.

Interessant
De contacten met bedrijven uit verschillende branches maken de cursus extra interessant. Door de aard van de producten heeft elk bedrijf bijzondere kennis over de verschillende aspecten van bedrijfsvoering. Ieder weet voor een stukje wat er te koop is en kan daarmee anderen op alternatieve oplossingen wijzen. Die kennis wordt gedeeld in de cursus. Deelnemende bedrijven waren A. den Dekker & Zn B.V., Staton Bouw B.V., J.C. Straaltechniek BV, De Klerk BV, Buitengewoon, W. Klootwijk Ardax B.V., WICS Solutions BV, Van den Heuvel Werkendam BV, Kompak Nederland BV, Poly Products BV, P. de Visser Werkendam BV, Parcon BV en De Fruitschuur.

De cursus bestaat uit vier dagdelen, verspreid over enkele maanden en is financieel mogelijk gemaakt door Interreg, het Europees fonds voor de Regionale Ontwikkeling en de provincie Noord-Brabant. (Foto Gemeente Werkendam)

Lees meer over:

duurzaam ondernemen
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.