donderdag 27 januari 2022

Alles over Altena

Veilig Verkeer Altena: belevenissen op de N283

14 augustus 2012 (door AalburgNet)

ALTENA - Op de website van VVN Altena verscheen de volgende mijmering van  Wim van der Kolk. Wel iets om over na te denken...

'Als ik met mijn collega van Veilig Verkeer Nederland een ommetje maak in onze buurt dan zien we tot onze verbazing nog weleens weggebruikers die vreemde stunts uithalen.
De situatie op en langs de N283, de weg van Hank naar Aalburg, is nog wel eens anders dan je mag verwachten. Soms leidt dat tot rare capriolen zoals laatst een bestuurder op de vernieuwde N283, om zonder na te denken op de rem trapte en vervolgens door de berm de Kleibergsestraat verkoos om even later richting Andel te gaan. Zich geen moment bekommerend om het achteropkomend verkeer dat toch stevig in de ankers moest. De schade die hiermee wordt aangericht aan de bermen en wegdek is voor menig bestuurder van geen enkel belang want zo zegt men: Ge denkt toch niet dat ik zo’n eind om ga rijden. Ik moet daar heen en dan ga ik daarheen en die achter mij rijdt die moet maar afstand houden, dè mot ik ook. Maar als je hier niet zo bekend bent verwacht je toch niet dat er zomaar iemand voor je plotseling asociaal op de rem gaat om vervolgen de berm te kiezen, of wel soms.

Aandacht
Op veel provinciale wegen gebeuren veel kop-staart-aanrijdingen omdat bij het, overigens legaal afslaan, geen of veel te laat richting aan wordt gegeven. Ja, nu weet ik wel dat het op het moment soms tegenvalt om hier je weg te vinden, tenminste als je helemaal geen aandacht wil besteden aan de omleidingsborden.
Regelmatig kiest men ervoor om vanaf de (afgesloten) paralelwegen in de buurt bij de rotondes over de fietsoversteekplaatsen de N283 of richting Drongelen te gaan, want Eethen schijnt volgens de ANWB-borden van de kaart te zijn.

Enige tijd geleden was er iemand zo slim om, zoals vele anderen hem al voor waren gegaan, in de Nieuwe steeg, een polderweg van Eethen naar Genderen (waar met borden is aangegeven dat deze weg verboden is voor doorgaand gemotoriseerd verkeer) bij het “auto-afsluitblok” van de weg af te gaan en door het bouwland te rijden.
Door regen ontstonden flinke sporen en plassen op het inmiddels ontstane karrespoor en - jawel u raadt het al - van grip in de modder was geen sprake meer het toerental van de motor werd optimaal ingezet met gevolg dat de wielen steeds dieper in de modder verdwenen.
In de auto was geen enkele beweging te bespeuren, behalve dan dat het portier regelmatig open en dicht ging en meneer zijn partner rijkelijk voorzag van instructies en verwensingen die ik hier niet wil en durf te gebruiken.

Behang
Soms worden er stunten uitgehaald die je maar amper kunt bevatten en het gebeurt een ieder wel eens, dat je de kinderen graag een keertje achter het behang zou willen plakken, maar nooit heb ik kunnen geloven dat er mensen zijn die met de veiligheid van hun kroost en de verantwoording die zij daarvoor hebben helemaal geen enkele rekening willen houden, totdat ik laatst een moeder zag rijden met haar baby in de arm achter het stuur met het babyzitje netjes naast haar op de voorstoel zoals het hoort met de rug in de rijrichting. Zou ze nu echt niet beseffen welke risico’s ze  neemt met zulke totaal onverantwoorde capriolen.

Daarom zou ik graag deze moeder een keertje het filmpje willen laten zien over de krachten die vrijkomen bij aanrijdingen met daarin voorbeelden met slechts 50 km/h. Volgens mijn inschatting reed deze moeder ongeveer 70 km/h in de 30 km/h zone in de Raadhuisstraat in Eethen waar toch aan bestuurders die komen uit de zijstraten van rechts voorrang dient te worden gegeven. 

Een andere waargenomen asociale stunt was dat een moeder met haar auto op het zebrapad in Eethen een andere auto inhaalde die stilstond om kinderen over te laten steken, zoals het hoort als voetgangers oversteken of kennelijk over willen steken. Het boetebedrag dat bij deze overtreding hoort is volgens mij tegenwoordig € 150,00, nog lang niet genoeg natuurlijk, maar naar ik meen werd er in “Wegmisbruikers” al over € 320,00 gesproken.

Nog even dit, als u over de pont van Drongelen naar Waalwijk gaat, hou er dan alstublieft rekening mee dat de voorrang op de Sluisweg is gewijzigd en dat u op alle kruispunten aan alle bestuurders van rechts voorrang moet verlenen. Natuurlijk niet aan hen die uit een uitrit komen, maar pas op sommigen denken daar anders over.'

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.