woensdag 8 december 2021

Alles over Altena

Samenwerking Bieb / Riethorst Stromenland succesvol

16 juli 2012 (door WerkendamNet)

ALTENA - Bibliotheek Altena stelt  ‘themakoffers’ ter beschikking voor mensen met dementie. Zorgorganisatie De Riethorst Stromenland, onde rmeer werkzaam in Werkendam, Woudrichem en Aalburg,  maakt daar met plezier gebruik van. De themakoffer ‘Vertel nog eens’ bevat grote afbeeldingen van vroeger en bijpassende verhalen. Beide partijen zijn positief over het effect van deze vertelkoffer. Mensen met dementie krijgen weer herinneringen terug van vroeger.

De themakoffer ‘Vertel nog eens’ wordt ingezet om bewust, vergeten herinneringen op te halen. De inhoud nodigt uit tot het vertellen en herbeleven van (oude) verhalen. De koffer bevat vijf grote platen met een eigen verhaal. Ook zonder verhaal roepen de afbeeldingen (soms vergeten) herinneringen op en maken ze verhalen los. Het simpelweg tonen van een foto zorgt vaak al voor een reactie. Ervaringen uit het eigen verleden vertellen bevordert het gevoel van eigenwaarde: men is weer even degene die men vroeger was. Het geeft mensen met dementie houvast en veiligheid.

Aanvulling
Bibliotheek Altena benaderde De Riethorst Stromenland met de vraag of zij de vertelkoffer in wilde zetten. Cliënten en medewerkers waren meteen enthousiast. Afdeling Akkerwinde van verpleeghuis Altenahove in Almkerk maakt sinds enkele maanden gebruik van de vertelkoffer. Activiteitenbegeleider Lisanne van de Westen: ‘Voor ons is de koffer een mooi middel om meer contact te krijgen met mensen met dementie. Eens in de paar weken laten we cliënten de platen uit de koffer zien en vertellen we het verhaal dat erbij hoort. Je merkt echt dat mensen even terug naar hun vroegere jaren gaan. Er komen mooie herinneringen naar boven. Vaak is het stellen van een simpele vraag al voldoende. De koffer is eigenlijk een heel simpel instrument, maar het effect is verbazingwekkend.’

Zeven themakoffers
Naast de koffer ‘Vertel nog eens’, zijn er zeven andere koffers met de thema’s: natuur, huishouden, koningshuis, oude ambachten en beroepen, jeugdjaren, Nederlandse gewoontes en tradities en verliefd-verloofd-getrouwd. De koffers bevatten spellen, DVD’s, CD’s en attributen om mensen te stimuleren herinneringen op te halen en actief mee te doen. De Riethorst Stromenland is van plan om de koffers op meerdere zorglocaties in te zetten. Het past bij de visie waar het welzijn van een persoon en de kwaliteit van leven een belangrijk onderdeel van uitmaakt. Tryntsje van Vessem van Bibliotheek Altena: ‘De themakoffers zijn ontwikkeld in samenwerking met het Dementie Ondersteunings- en Trainingscentrum (DOT). Ze zijn bijzonder geschikt voor bewoners van zorginstellingen, dagactiviteitencentra en kleine woonvoorzieningen. Maar ook in de huiselijke sfeer zijn ze goed te gebruiken. We zijn erg blij dat cliënten van De Riethorst Stromenland er zoveel baat bij hebben. We hopen dat we vanuit onze bibliotheek nog meer mensen kunnen helpen.’

Interesse in de koffer?
Mensen die in hun omgeving te maken hebben met dementie kunnen onder andere terecht bij Bibliotheek Altena. Iedereen die lid is kan de kleine vertelkoffer binnenkort gratis lenen. De grote themakoffers kunnen gehuurd worden bij Bibliotheek Altena (25 euro voor zes weken). Informatie bij: Tryntsje van Vessem (tel. 0183-501983 of t.vanvessem@bibliotheekaltena.nl). (Foto Riethorst Stromenland)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.