maandag 6 december 2021

Alles over Altena

Eerste boorpaal geslagen bij De Waal

14 juni 2012 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Op dinsdagmorgen 12 juni werd op het nieuwe deel van de Beatrixhaven de eerste paal geslagen voor het nieuwe bedrijfsgebouw van De Waal Machinefabriek en Scheepstechniek. De achtjarige Marieke de Waal dreef, onder toezicht van de machinist, de boorpaal vakkundig de grond in. Marieke vertegenwoordigt de vierde generatie van dit familiebedrijf.

Het bedrijf is sinds 1938 in Werkendam gevestigd en is gespecialiseerd in het maken en onderhouden van scheepsroeren, stuurmachines, schroefassen en kranen voor de scheepsbouw. In de loop der jaren is er regelmatig bijgebouwd om aan de groeiende vraag te voldoen en om aan de steeds groter wordende schepen te kunnen werken. Naast het maken van de scheepsroeren produceert en onderhoudt het bedrijf ook de benodigde hydraulische apparatuur om de roeren aan te sturen. Volgens woordvoerder Marco de Waal (derde generatie) kenmerkt het bedrijf zich door het continue aanpassen en inspelen op de vraag van de markt. En juist dat inspelen op de markt heeft ertoe geleid dat er nieuwbouw moest worden gepleegd.

Ontwerp
De nieuwe bedrijfshal mag qua ontwerp gezien worden. Marco de Waal: “Architect Menhart heeft met veel glas en hedendaagse kleuren een waar statement neergezet. Omdat de nieuwe kade schuin wegloopt is gekozen voor een met de kade meelopend deel van het pand dat, als het ware, de hoofdconstructie ondersteund. Hierdoor ontstaat hoog in de lucht een ‘uitstekende’ hoek die fraai de vorm van het gebouw markeert.” 
Het nieuwe bedrijfspand, dat begin volgend jaar klaar is, heeft een vloeroppervlakte van ruim duizend vierkante meter en is vijftien meter hoog. Het wordt een zelfstandige bedrijfsunit met eigen kantoren, was- en kleedruimten. Naast het gebouw wordt tevens een grote torenkraan opgericht. 

Investeren
In het nieuwe hal zullen, naast deze roeren voor de binnenvaart, ook roeren geproduceerd worden voor de zeescheepvaart. Met enige trots vertelt De Waal over een eigen technische vinding van het bedrijf, het zogenaamde Pacific-roer. “Door het ontwerp kan het roerblad gemakkelijk worden gedemonteerd, gerepareerd en/of worden vervangen. Dat scheelt reparatietijd en dus geld”.

Na de voltooiing van de bouw staan er ook al andere plannen op stapel. De Waal: “We zijn op meer plaatsen in het bedrijf uit ons jasje gegroeid. Daardoor gebeuren er nu bepaalde werkzaamheden op plekken die logistiek en procesmatig niet handig zijn. Met de realisatie van de nieuwe kade waar we zeven jaar geleden mee zijn begonnen, hebben we ook een plan gemaakt voor de logistieke bedrijfsvoering. Daar gaan we volgend jaar verder mee aan de slag. Ja, de tijd zit nu even minder mee, maar ons familiebedrijf heeft meerdere recessies meegemaakt en het is onze filosofie dat verstandig blijven investeren in het personeel en het bedrijf onze sterkste troef voor de toekomst is”. (Foto's Machinefabriek De Waal)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.