vrijdag 12 augustus 2022

Alles over Altena

Brass in Concert: een geslaagde muzikale reis

4 juni 2012 (door WoudrichemNet)

 

ALTENA: Op zaterdagavond 2 juni werd in ‘t Rondeel in Woudrichem ‘Brass in Concert’ georganiseerd door brassband Kunst & Vriendschap Meeuwen. Het affiche beloofde een mooie muzikale avond en dat werd het ook!

Als eerste trad op Brassband Harp & Luit uit Vuren onder leiding van Dick-Jan Veerbeek. Zij opende het concert met “Queen’s Park Melody”. Een sfeervol, drukbezocht stadspark in het voorjaar inspireerde componist Jacob de Haan tot het schrijven van dit stuk. De stijl van dit werkje is te omschrijven als lichte muziek met onmiskenbare barok invloeden.
Ook had Harp & Luit maar liefst drie solisten in hun programma opgenomen: Een euphoniumduet “Me and my shadow” vertolkt door Henri Braamskamp en Mark Bouman. En Jens Pennings op trombone met “The wind beneath my wings”.  Zij lieten allemaal horen dat ze prima muzikanten zijn. De enthousiaste brassband uit Vuren speelde verder nog onder andere “Diversions” van Philip Sparke en “Deep Harmony” van de op 10 oktober 2011 overleden brassbandlegende Roy Newsome. Harp & Luit verzorgde met hun programma een prachtige opening van dit concert.

Hierna was het de beurt aan de organiserende vereniging, Kunst & Vriendschap onder leiding van Ben Ruysink. Zij speelden onder meer het prachtige “Wonderful Healer” van Dean Goffin. Ook deze brassband heeft een aantal goede solisten in huis waaronder Frank Wiersma op flugel die op deze avond het bekende “Concerto de Aranjuez” speelde.
Ook was er voor het publiek een premiere te beluisteren: namelijk het pas vorig jaar opgerichte Dutch Trombone Ensemble samen met Kunst & Vriendschap. Voor deze premiere was gekozen voor muziek van een van de meestercomponisten uit de brassbandwereld, Ray Steadman-Allen.  Zijn “Trombone Vespers” werd gecomponeerd voor trombonekwartet met brassband. Op deze avond dus een dubbel trombonekwartet want het ensemble bestaat uit acht trombonisten. De goed gevulde zaal in ’t Rondeel kreeg zo alvast een voorproefje van het programma na de pauze.

Altena
Na de pauze liet Het Dutch Trombone Ensemble namelijk horen wat ze allemaal kunnen op hun trombones. En dat was geweldig om naar te kijken en te luisteren. Het Dutch Trombone Ensemble bestaat uit acht bijzonder getalenteerde trombonisten die allemaal studeren aan het Conservatorium van Amsterdam en is in december 2011 opgericht. In hun korte bestaan hebben ze al aardig wat optredens verzorgd en door de afkomst van één van de trombonisten, Jeffrey Kant uit Sleeuwijk, was deze avond het Land van Heusden en Altena aan de beurt.
Het ensemble speelde onder meer “Jupiter” uit de Planets van Gustav Holst. In het begin van de vorige eeuw schreef Gustav Holst dit legendarisch zevendelig orkestwerk. Elk deel van dit werk portretteert één van de planeten uit ons zonnestelsel. Naast onze aarde zijn er eigenlijk nog acht andere planeten. Holst schrijft maar zeven delen, want toen hij het werk schreef was Pluto nog niet ontdekt. Jupiter is het vierde deel uit dit grote werk en het werd gearrangeerd voor Trombone Ensemble door Jurgen van Oostenbrugge. Dat het Ensemble bij het publiek in de smaak viel was te merken bij hun toegift met de titel “Best Hits Forever”, een grappige compilatie van allerlei bekende melodieën.

Oefening & Uitspanning
Na het spetterende optreden van Het Trombone Ensemble was het Brassband Oefening & Uitspanning onder leiding van Anno Appelo wat plaatsnam op het podium. Een belangrijk optreden voor de band uit Wijk & Aalburg, want op zaterdag 9 juni nemen zij deel aan het Eurobrass Festival in Drachten.
Tijdens de deelname van vorig jaar aan Eurobrass behaalde de band het hoogste aantal punten in de B-divisie. Daarbij won de band ook nog de prijs voor de beste uitvoering van het verplichte werk. Natuurlijk hoop het orkest ook dit jaar weer op een overwinning!
Oefening & Uitspanning opende met “Prelude for an Occasion” en is een van de eerste werken voor brassband gecomponeerd door Edward Gregson. Het dateert van 1971 en is nog altijd springlevend. Edward Gregson was onlangs nog een van de juryleden voor de Europese Brassband Kampioenschappen die op 4 en 5 mei werden gehouden te Rotterdam.

Affiche
De rest van het programma was: “David of the White Rock” Welsh traditional melody, arr. Philip Sparke dit werk is verplicht tijdens Eurobrass voor alle deelnemers in de B-divisie. “Trumpet Call  van Kenneth Downie, cornetsolo gespeeld door Wim van Loon. En het concertwerk “Blitz”van Derek Bourgeois. Brassband Oefening & Uitspanning liet deze avond in Woudrichem horen klaar te zijn voor de titelstrijd in Drachten!

Alles wat het affiche voor dit concert beloofde is daarom uitgekomen: een prachtige, gevarieerde “brass”muziek avond met een drietal goede brassbands en het jonge Dutch Trombone Ensemble. Kunst & Vriendschap wil dan ook alle muzikanten deze avond, maar ook zeker het massaal opgekomen publiek, bedanken voor hun aanwezigheid. (Foto K&V)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.