vrijdag 3 december 2021

Alles over Altena

PvdA: 'Morele verplichting geluidsoverlast Dijkgraaf Den Dekkerweg'

29 mei 2012 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - De geluidsoverlast veroorzaakt door de Dijkgraaf den Dekkerweg staat al jaren op de agenda. Het college heeft onderzocht hoe de geluidsbelasting verminderd kan worden door verlaging van de maximum snelheid, het aanbrengen van een geluidsreducerende deklaag en het plaatsen van een geluidswal. De conclusie is dat er niets gaat gebeuren. De oplossingen zijn niet uitvoerbaar of te duur. Bovendien is er geen sprake van een wettelijke verplichting.

De PvdA voelt wel een morele verplichting. 280 woningen hadden in 2010 dankzij de Dijkgraaf den Dekkerweg een geluidsbelasting hoger dan de voorkeurswaarde van 48 decibel. In 2020 zal dit aantal toegenomen zijn tot 351, bijna 10 procent van de Werkendamse woningvoorraad. Dit komt mede door besluiten van de raad, aldus de PvdA.

Geluid
In de jongste nieuwsbrief meldt de partij: 'Zo willen wij een recreatiepoort in de Noordwaard. Het streven is naar 325.000 bezoekers per jaar, 160.000 overnachtingen, gemiddeld per dag 890 bezoekers. Veel van die bezoekers zullen gebruik maken van de Dijkgraaf den Dekkerweg. Het levert de gemeente banen op en toeristenbelasting. Maar ook meer geluid."
Voor de PvdA is het duidelijk dat maatregelen die tot meer geluidsoverlast leiden gepaard moeten gaan met maatregelen die deze overlast terugdringen. "En van af het begin is ons standpunt geweest dat de maximumsnelheid omlaag moet en dat er een geluidsreducerende deklaag moet komen. Deze combinatie levert het beste resultaat op."

Deklaag
De PvdA heeft samen met de CU een amendement ingediend om dit te bereiken zonder steun van de coalitiepartijen. Uiteindelijk werd besloten alleen de maximumsnelheid te verlagen tot 60 kilometer per uur. De PvdA vervolgt: "De wethouder ziet dit eigenlijk niet zitten. Het goed inrichten en het handhaven gaat niet lukken. De oplossing voor de wethouder was heel eenvoudig geweest. Als niets doen geen optie is (uitspraak Sdc) en je het beste wilt voor de burgers (uitspraak CDA) leg je in 2015 toch een geluidsreducerende deklaag aan."

Lees meer over:

Werkendam pvda
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.