donderdag 8 juni 2023

Alles over Altena

Van Vleuten wint 7-Dorpenomloop

26 mei 2012 (door AalburgNet)

AALBURG - De Rabobank 7-Dorpenomloop van Aalburg is bij de Elite Vrouwen (UCI 1.2) gewonnen door Annemiek van Vleuten (Rabobank Women Team). Shelley Olds (AA drink-Leontien.nl) en Amanda Spratt (Australische Nationale Team) werden tweede en derde.
Favoriete Marianne Vos ontbrak echter tijdens deze zesde Omloop van Aalburg, haar traditionele thuiswedstrijd. Zij moest wegens een gebroken sleutelbeen verstek laten gaan. Een fractuur die zij een dag eerder (25 mei) opliep tijdens de Valkenburg Hills Classic.

Val
De dag, met diverse nevenevenementen, verliep vlekkeloos. Op het zevenjarige jongetje na die tijdens het abseilen van de kerktoren vanaf vijf meter hoogte naar beneden viel. De ongelukkige werd met een ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis waar enkele kneuzingen werden geconstateerd. De knaap uit Wijk en Aalburg wordt een nacht ter observatie gehouden en mag waarschijnlijk zondag (morgen) weer naar huis. Hij zou in paniek zijn geraakt en zich hebben losgemaakt, aldus onbevestigde berichten. De exacte toedracht over zijn onfortuinlijke val blijft dus nog onduidelijk. Het abseilen werd afgebroken.

Nieuwelingen
De Rabobank 7-Dorpenomloop Aalburg omvat naast de Elite Vrouwen nog een tweede, officiële wielerwedstrijd en wel die van de nieuwelingen. Deze editie werd dit keer gewonnen door de 15-jarige Thierry Bouckaertrenner (WRC Ahoy) Hij sloot zich met Xavier Tobe (Restore Cycling) op vijf kilometer voor de finishlijn aan bij de kopgroep. Deze bestond uit Kelvin Dekker (WV De Jonge Renner), David Hockx (WTC Woerden) en Maurits de Waal (ZRTC Theo Middelkamp). In de onderlinge strijd om de zege kwam Bouckaert na een sprint als eerste over de streep. Tobe en Dekker werden respectievelijk tweede en derde.

Ook was er vandaag een wedstijd voor de jeugd en de dikke-bandenrace en dit jaar opnieuw een handbikewedstrijd. Maar er was meer... Radio Aalburg FM zond de hele dag live uit vanaf de Bergsestraat. Ondanks een 'dikke technische storing', aldus bestuurder Huib de Groot, ging de radiouitzending ongestoord door. Wel werden de nodige kunstgrepen toegepast, aldus De Groot. 'De luisteraar heeft daar niets van gemerkt.'

Sponsors
Piet Pruijssers (Directievoorzitter Rabobank Altena) legde uit waarom Rabobank voor drie jaar sponsor is geworden: 'Wij vinden dat de wielersport in de breedte stimulans moet krijgen. Als je dan een topfavoriet in je werkgebied hebt dan moet je dat breed uitdragen.' Dat Marianne Vos er niet bij is vindt Pruijssers vervelend ('Voor haar op een rot moment zo in de aanloop naar de Olympische spelen.') maar meent dat de Rabo-ploeg in de breedte sterk genoeg is dat verlies op te vangen. 'Ik ben voor deze wedstrijd dan ook benieuwd wat de tegenstand is nu Marianne de wedstrijd niet dicteert.'

Naast Rabobank Altena was ook Het Kontakt één van de belangrijke sponsoren van deze dag. Kontakt-man Peter Vos liet desgevraagd weten dat zijn krant het belangrijk vindt een 'dergelijk sportevenement te steunen. Het Kontakt wil als lokaal medium ook sportief betrokken zijn. Voor de krant zelf, maar ook om onze lezers het nieuws te geven over een evenement dat eigenlijk topsport is.' De lezersactie van deze krant - 'Win een helikoptervlucht boven Aalburg' - was een succes. Vos maakte ter plekke de winnaars bekend. Respectievelijk 1, 2 en 3 zijn geworden Anneke Nieuwkoop en Arno Westerveld (11) uit Wijk en Aalburg. En Bas Struik (50) uit Uitwijk.

Trots
Hans Verbeek, voorzitter van het organiserend Wielercomité, was direct na de finish een meer dan tevreden man. 'Wij hebben een mooi podium. Van Vleuten is voor mij een prachtige winnaar.' Hij had wel verwacht dat zij op de hoogste trede zou staan vandaag: 'Ik heb Annemiek gisteren zien rijden in Valkenburg en wist dat zij ijzersterk was. Als Marianne vandaag zou hebben gereden zou zij niet hebben gewonnen,' weet hij zeker. Verbeek liet nog weten dat er 165 rijders zijn gestart afkomstig uit twintig landen. Dank zij de 240 vrijwilligers kon hij terugkijken op een meer dan geslaagde dag. 'Ik ben er trots op. Zonder hen, de sponsors en de gemeente Aalburg hadden wij dit niet kunnen doen.'

Voorafgaande aan de huldiging maakte Fons Naterop, eerste buger van Aalburg, bekend dat de burgemeester van Gooik in het publiek aanwezig was. In dit Belgische plaatsje, de parel van Pajottenland, zetelt namelijk de supportersclub van Marianne Vos. Ondanks haar afwezigheid was die club toch in grote getale aanwezig. En mét de burgemeester... Naterop maakte bekend dat men samen overweegt een fietstocht te organiseren van Gooik naar Aalburg of andersom. Burgemeester Dooms bevestigde dat. Hij liet  weten dat zij in Gooik allemaal 'een beetje ver-Mariannet en ver-Vost te zijn. Dat heeft de liefde tussen Gooik en Aalburg enorm vergroot. Vandaar dat de plannen groeien om die samenwerking op te zetten in concrete strategieën. Dat zou een koers van Gooik naar Aalburg kunnen zijn.'

Opgaande lijn
Van Vleuten, Olds en Spratt  ontsnapten vijftien kilometer voor de finish uit een groep van negen rensters. In de laatste kilometers bleven de drie bij elkaar. In de sprint bleek Van Vleuten het sterkst. Na afloop van de huldiging droeg Annemiek van Vleuten de zege op aan Marianne Vos, die zij in een eerdere Tweet 'Pechvogel' had genoemd. Van Vleuten gaf tegenover de pers aan 'helemaal terug te zijn' en zich sterk te voelen. Het trainingskamp in Toscane, Italië, had haar goed gedaan, zei ze. 'Mijn sprint gaat beter dan vorig jaar, ik word elke keer nog beter. Dat motiveert enorm.' Van Vleuten ziet de Olympische Spelen 2012 in Londen dan ook met sportieve uitdaging tegemoet. (Foto's Aalburg.net)

Voor de uitslagen KLIK HIER...
 

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.